Bonnier Carlsen, 2023-12-12

Foto: Andy Allen-Olivar

Nioosha Shams – årets läsambassadör: "Ungdomar vill göra sina röster hörda"

Nioosha Shams är den sjätte och hittills yngsta läsambassadören. Vi har träffat Nioosha och bett henne att berätta om sig själv och om sitt uppdrag.

Berätta kort, vem är du?

Jag är jag. Romantiker, författare, läsambassadör. Jag skriver dikter och brinner för flerspråkighet.

Vad är dina insikter så här långt i ditt arbete med ungdomsrådet?

Foto: Andy Allen-Olivar

Att ungdomar vill göra sina röster hörda. De är engagerade, kloka och oerhört kompetenta. Tillsammans med ungdomsrådet har jag skapat trygga rum för ungdomar där poesin skapas och frodas, och där läsningen och språken får stå i centrum. Det är ungdomarna som vet bäst hur man lockar dem till läsning, och vill man bara lyssna på dem kan bedriva ett lyckat läsfrämjande arbete där de får stå i centrum och vara läsande och skrivande förebilder för varandra.

Vad är dina bästa tips till Sveriges högstadielärare för att inspirera högstadieungdomar till läsning?

Ta hjälp av ungdomarna själva! De är otroligt olika, ingenting funkar för alla. Men att ta hjälp av de ungdomar som redan läser för att inspirera andra ungdomar, är alltid ett vinnande koncept. Och stay in the loop! Håll koll på vad ungdomar bryr sig om just idag. Fastna inte i klassiker och kanon, leta upp de berättelser som berör just dina elever. Oavsett om det är litteratur de kan relatera till och känna sig speglade i, eller något helt annat.

Vilken typ av litteratur skulle du vilja utöka landets skolbibliotek med?

Bra, kvalitativa böcker på alla olika modersmål som talas på skolan.

Vad har läsningen för betydelse för demokratin?

All betydelse. Det här vet nog de flesta om egentligen. Läsningen är till för att utmana, berätta om olika perspektiv, utöka våra kunskaper och fördjupa våra tankar och känslor. Det finns en anledning till att fascisterna alltid bränner böckerna först.

Var kommer ditt litteraturintresse ifrån?

Jag har läst väldigt mycket sen jag var liten. Min storebror introducerade Saint-Exupéry, Michael Ende och Herman Hesse för mig. Mamma läste persisk poesi för oss som små, och gör det än idag.

Vilka böcker/berättelser har inspirerat dig mest och varför?

Den uråldriga persiska poesin, för att orden rinner genom mitt blod även när jag inte förstår dem. För att rytmerna pumpas i mitt hjärta, melodierna ringer i öronen, där finns kärleken, lustarna, Gud, allt.