Bonnier Carlsen, 2020-06-01

Foto: Andy Allen-Olivar

Nioosha Shams om debutromanen Om det regnar i Ahvaz

Den första kärlekens känslostorm och känslan av att höra hemma står i fokus i Nioosha Shams romandebut Om det regnar i Ahvaz. Nioosha är utbildad på Biskops Arnös författarskola. Hon har varit aktiv som skribent på Politism och medverkar i antologin ”Vad som helst som är gemensamt”, en antologi med texter som belönats med Tensta konsthalls textpris. Nioosha Shams har också medverkat på Stockholms Internationella Poesifestival 2018.

Frågestund

Vi fick chans att ställa några frågor till Nioosha. Här berättar hon om hur hon fick idén till roman, vem som inspirerar henne och att hon lagar en riktig bra zereshk polo.

Foto: Andy Allen-Olivar

Berätta kort om dig själv!

Hade det här varit en dejtingsida hade jag sagt: jag klappar hundar, skriver dikter, lagar en riktigt bra zereshk polo och är den lilla skeden. Men det här är ingen dejtingsida.

Hur skulle du själv beskriva din berättelse? Handlingen, teman, karaktärer?

Om det regnar i Ahvaz är en kärlekshistoria om kommunism, Fast & Furious, otroligt starka viljor och en familj i exil. Vi följer Ava, Mira och Hugo genom tristessen i ett sommarstockholm fullt av hyenor, våldsamt snygga människor och ett antal spliffar på pundarkullen.

Hur fick du idén till romanen? Vad fick dig att börja skriva på denna roman?

Det var karaktärerna Ava och Nadja som kom till mig först. Jag kunde inte sluta tänka på dem, se dem framför mig i olika scenarion. Det som fick mig att våga börja skriva romanen var nog att jag fick jobb på tidningen Politism, och därför började ta mitt skrivande på allvar.

Hur ser din relation ut till ditt eget läsande? Vad tycker du om att läsa/vad läser du just nu?

De senaste åren har jag läst så mycket skönlitterär kurslitteratur att det skulle kännas konstigt att sluta nu när min utbildning är över. På en bra vecka läser jag varje dag! Just nu läser jag Sula av Toni Morrison.

Har du någon särskild författare eller text som du inspireras av?

Gudarna av Elin Cullhed och Händelsehorisonten av Balsam Karam.

Du har tidigare skrivit krönikor och poesi mm, hur skulle du beskriva ditt skrivande och var det svårare/lättare att skriva en roman?

Den här romanen var ovanligt lätt att skriva för mig, den flödade ut och ville berättas. Jag kan ofta tycka att det är svårare att skriva poesi, eller krönikor om specifika ämnen.

Slutligen, vem kommer att älska Om det regnar i Ahvaz?

Den vars namn ingen kan uttala, den med tjockt hår på huvudet och armarna, den med brinnande mark under fötterna.

Om det regnar i Ahvaz

Vi får följa Ava som går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Ava tror inte på kärlek, hon tror på Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

"Jag är Ava Hashemi, totalt elektrisk och alltid ovillig att lägga mig platt. Jag är Ava Hashemi, jag älskar att leka, men om du leker med mig på fel sätt sticker jag ut dina ögon. Jag är Ava Hashemi, självisk på precis rätt nivå och mer självständig än en gatukatt. Nej. Inte en gatukatt, en fucking panter, en palang sprungen ur Ahvaz torra jord."