Bonnier Carlsen, 2022-09-01

Foto: Emelie Langer, Ulrica Zwenger

De nomineras till Årets barndeckare 2022

Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för åttonde året ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Nu är nomineringarna för kategorin Årets barndeckare officiella.

Bland de nominerade finns Nina Källmodin och Willem Källmodin för spöktrilogin med de senaste två böckerna Torpet och Källaren. Samt Johan Anderblad för serien om Dusty med Motorsågsstölderna

Omröstningen startar den 1 september och pågår till den 19 september. Förutom äran får vinnaren ta emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Klicka här för att rösta på din favorit.

 

Om Torpet och Källaren

Torpet är den andra delen i den andlöst spännande spöktrilogi. Lo, Johanna och Harry känner som alla andra i byn till historierna om Prästklippan. Sägnen säger att en präst för många hundra år sedan dog där på ett fasansfullt sätt och därefter spökar. På jakt efter en bortsprungen hund hittar de tre barnen ett bortglömt gammalt torp i närheten av Prästklippan. Men det är mer än den döda prästen som är skrämmande med torpet och området runt det, för där finns också en person som Harry fruktar mer än någon annan.
Det blir upptakten till ett gastkramande äventyr där det visar sig att inget i den gamla sägnen är som de trott och att ondskan och hotet finns närmare än vad de kunnat ana.

Källaren är den tredje och sista delen i Willem och Nina Källmodins gastkramande spöktrilogi. Det är Halloweentider, och Lo, Johanna och Harry ska gå bus eller godis till en granne som alltid går bananas med Halloweenpyntet i trädgården. När de kikar in i jordkällaren och ser ett halvt dolt skelett, tror de självklart att det bara är fejk. Men det är det inte … En historia om kärlek, död och hemligheter som kommer fram i ljuset. Ännu en gång måste de tre barnen våga möta fasansfulla spöken och hjälpa dem till ro.

Nomineringen lyder:

Med ett okonstlat språk skriver den här författarduon klassiska deckargåtor som bygger på hemligheter i det förflutna, allt kryddat med övernaturliga inslag där spöken ber om hjälp att komma till ro. I centrum finns tre vanliga barn med vardagliga bekymmer som tar sig an varje gåta tillsammans. Oerhört spännande och riktigt snygga mysteriebyggen för barn i slukaråldern som älskar rysliga historier.

 

Om Dusty. Motorsågsstölderna

Glesbygdsdramatik och snabba biljakter i spänningsserie för mellanåldern! Dusty har gillat fordon och motorer sedan han var liten. Eftermiddagarna tillbringar han hemma i verkstan med kompisen Amir. Men när motorsågar och andra värdefulla saker börjar försvinna i trakten bestämmer sig vännerna för att ta reda på vad som är i görningen. Bakom styret på Dustys fyrhjuling börjar de nysta i vem eller vilka som egentligen ligger bakom stölderna.

Dusty: Motorsågsstölderna är den första delen i en serie äventyr i landsbygdsmiljö med spänningsinslag och motortema. Motorkrim, helt enkelt!

Nomineringen lyder:

Detta är något så ovanligt som en spänningsberättelse med motortema. Men man behöver inte älska motorer eller bilar för att älska Dusty. Med gasen i botten berättar författaren ömsint om Dusty och kompisen Amir som tillbringar alla eftermiddagar hemma i verkstaden eller ute på vägarna. Vi imponeras inte bara av den charmiga historien och de sympatiska karaktärerna, utan även av författarens förmåga att muta in en ny målgrupp barn som kanske annars inte lockas till läsning.