Bonnier Carlsen, 2024-07-08

Foto: Maria Fäldt

Norrlands litteraturpris 2024 till Linda Jones

Linda Jones belönas med Norrlands litteraturpris för ungdomsromanen De tar allt ifrån mig. Boken nominerades även till Augustpriset 2023 och tilldelades Hjärtans Fröjd-priset 2024.

Om boken

De tar allt ifrån mig är en andlöst välskriven inlandsroman. En tät och gnistrande skildring av en uppväxt i ett Sverige där samhället monteras ner. Där raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i sina egna händer.

Huvudpersonen är Frida, en nybliven femtonåring som drömmer om att gå i sin mammas fotspår: bli jaktlagets ledare och få älgblod på kängorna. Jakten är det enda som finns kvar i byn. Allt annat har tagits ifrån dem. Men när ett okänt djur dyker upp i skogen avlyser länsstyrelsen älgjakten, vilket inleder en kamp om vem som har rätt att bestämma över en annan människas liv. Förutom jakten är det Emmy, det är något med henne som inte stämmer. Och Frej med svart nagellack, varför vill han hänga med Frida?

Sagt om boken i urval

"Lysande intensiv ungdomsroman med egensinnigt språk." Dagens Nyheter"

"...borde inte underskattas, rekommenderas starkt till vuxna också" Borås tidning

"Om ”De tar allt ifrån mig” varit en vuxenroman skulle den ha kunnat heta ”Löpa varg” och vara skriven av Kerstin Ekman. Eller heta ”Winter's bone: en helvetes vinter” och haft den amerikanska söderns eländesnestor Daniel Woodrell som författare. För det är länge sedan jag läste en så sakkunnig och samtidigt dyster skildring av landsbygden och dess människor. Detta trots att jag nog har plöjt mer i det ämnet än de flesta. Från natthimlens klara stjärnbilder ner till detaljstudierna av fingrarnas ingrodda självsprickor – lita på att Linda Jones vet vad hon skriver om." Expressen

Om Linda Jones

Linda Jones är journalist och författare, bosatt i Luleå. För sin debutroman Bete sig tilldelades hon Norrlands litteraturpris. Ungdomsromanen De tar allt ifrån mig nominerades till Augustpriset 2023, till Norrlands Litteraturpris 2023 och till Storytel Awards. Boken tilldelades Adlibrispriset 2023. Hon gillar att vandra på kalfjället och har jägarexamen sedan några år tillbaka, men har aldrig skjutit ett djur.

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris delas sedan 1973 ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Till en början belönades ett lovande norrländskt författarskap, men delas sedan ett antal år tillbaka ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. 2014 utökades priset till två kategorier – vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Prissumman är 10 000 kronor och delas ut under sällskapets årliga sommarmötet.