Bonnier Carlsen, 2024-04-26

Percy Jackson är tillbaka: Gudarnas bägare

Myternas mästare Rick Riordan har i över ett decennium toppat bestsellerlistor över hela världen med bland andra serierna Percy Jackson, Olympens hjältar och Magnus Chase. Han har hyllats för sin twist på klassisk mytologi, sin humor och sina nervpirrande cliffhangers.

Gudarnas bägare är en helt ny berättelse om Percy Jackson. Här återförenas han med Annabeth Chase och Grover Underwood för ett nytt uppdrag! Utmaningen den här gången? Att Percy äntligen går ut high school och kommer in på college. Allt Percy behöver är bra betyg och tre rekommendationsbrev från gudarna. För att få breven måste han utföra speciella uppdrag. Det första är att hitta Ganymedes stulna bägare. Den som dricker ur den blir odödlig …

Så läser man egentligen alla böckerna? Finns det någon kronologisk ordning? Vi har svaret.

Karta över halvgudarna. Hur de är släkt och vem som känner vem

Den ultimata guiden

Percy Jackson

Percy Jackson är en bokserie om en kille som upptäcker att han är son till den grekiska havsguden Poseidon. Böckerna har legat på NY Times bestsellerlista i 500 veckor. De har sålt mer än 175 miljoner exemplar i hela världen, översatts till 37 språk och blivit till två Hollywoodfilmer.

Vi rekommenderar att du börjar med denna serie för att få ett grepp om hela Percy Jackson-världen.

Första boken: Född till hjälte

Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? Och tänk om du var barn till en av dem? Percy är en 12-åring som har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Ett actionäventyr i gudarnas fotspår!

Andra boken: Monsterhavet

Percy har knappt hunnit hämta sig från förra sommarens blixtjakt, innan han hamnar i ett nytt svindlande äventyr! Den här gången med havsmonster, sirener och andra mytologiska figurer. Hans mål är att rädda sina kompisar och sommarlägret från undergång, men för att kunna göra det måste han hitta det gyllene skinnet, som en grym cyklop har lagt beslag på. Samtidigt flåsar andra odjur honom i hälarna, de vill gärna se att han misslyckas.

Tredje boken: Titanens förbannelse

Halvguden Percy Jackson får ett nödanrop från sin gode vän Grover, satyren som alltid verkar hamna i trubbel. Den här gången har Grover hittat två nya halvgudar, de föräldralösa syskonen Bianca och Nico. De måste föras i säkerhet, undan monstren som är dem på spåren. Percy och hans vänner måste rädda dem. Men det är inte riktigt så enkelt…

Fjärde boken: Kampen om labyrinten

Allt fler och större monster besvärar halvguden Percy och det blir allt svårare för honom att tro att han verkligen är den hjälte profetian förutspått. Percy Jackson ska börja highschool och ser inte fram emot introduktionsdagen. Normalt är han inte så populär i skolan, men när det dessutom dyker upp några demon-cheerleaders, då är måttet rågat. Han måste fly till halvblodslägret och där rustar de inför den stora kampen titanernas konung Kronos.

Femte boken: Striden om Olympen

Den mäktiga titanen Kronos förbereder en attack på Olympen och den sista striden närmar sig. Halvguden Percy har det som vanligt tufft, och nu har han just fått ta del av en profetia. På hans sextonde födelsedag är det han, Percy Jackson, som ska välja sida. Det är han som ska avgöra vilka som ska stå som slutliga segrare – gudarna eller titanerna. Men är det verkligen honom profetian handlar om och kommer han i så fall att göra rätt val?

Sjätte boken: Gudarnas bägare

Här återförenas han med Annabeth Chase och Grover Underwood för ett nytt uppdrag! Utmaningen den här gången? Att Percy äntligen går ut high school och kommer in på college. Allt Percy behöver är bra betyg och tre rekommendationsbrev från gudarna. För att få breven måste han utföra speciella uppdrag. Det första är att hitta Ganymedes stulna bägare. Den som dricker ur den blir odödlig …

Serien har också tilläggsböcker:

The Demigod Files

Demigod Files är en följeslagare för serien om Percy Jackson. Den innehåller tre kortare noveller och bör läsas mellan Kampen om labyrinten och Striden om Olympen

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Vem skulle du vilja ha som guide till den grekiska mytologin? Percy Jackson såklart! Rick Riordan har skrivit en oumbärlig faktabok med Percy som ciceron. Har inte du alltid undrat hur Zeus blev härskare? Eller varför Atena bokstavligen exploderade ur en annan guds huvud? Här får du svaren! Bör läsas efter originalböckerna.

Percy Jacksons Greek Heroes

Vem högg av Medusas huvud? Vem är uppvuxen med en björn? Vem tämjde Pegasus? Det tar en demigod att veta, och Percy Jackson finns här för att lära läsaren om Perseus, Atalanta, Bellerophon och resten av de stora grekiska hjältarna. Bör läsas efter originalböckerna. Boken finns endast på engelska.

Olympens hjältar

Våra hjältar har nu blivit äldre och gänget från halvblodslägret måste samarbeta med barn till de romerska gudarna för att rädda världen.

Böckerna om halvguden Percy Jackson har fått ungdomar över hela världen att läsa om grekisk mytologi, men det råder delade åsikter om vilken serie som ska läsas därefter. Vissa anser Olympens hjältar, andra anser Kanekrönikan. Vissa föreslår att man bör läsa dem samtidigt och gå efter utgivningsår. De två bokserierna utspelar sig nämligen i samma universum som Percy Jackson, och under samma tid.

Första boken: Den försvunne hjälten

När Jason Grace dyker upp i de grekiska halvgudarnas läger märks det genast att han är speciell: Hans styrka och kunskaper i strid är exceptionella. Det enda problemet är att han inte kan minnas vem han är, eller varifrån han kommer. Snart dyker tecken på tecken om jordens och gudavärldens undergång upp. Någon planerar att utrota både människor och gudar. Hjälten Percy Jackson är försvunnen, och i hans ställe måste Jason ge sig iväg för att rädda världen.

Andra boken: Den fängslade guden

När hjälten Percy Jackson dyker upp i de romerska halvgudarnas läger med minnesförlust står det snart klart för alla att någonting är allvarligt fel. Det visar sig stämma: Gudarnas fiender giganterna rustar till krig, och de har tillfångatagit dödsguden. Nu styr de över liv och död, och slutet för både gudar och människor verkar vara nära. Uppdraget att befria dödsguden går till Percy Jacksons nya vänner, de romerska halvgudarna Frank och Hazel.

Tredje boken: Athenas tecken

De romerska och grekiska halvgudarna har varit separerade från varandra i århundraden, men nu står världens öde på spel och de måste samarbeta eller gå under. Så säger den uråldriga profetian. Men när de grekiska halvgudarna anländer till det romerska lägret i sitt flygande skepp Argo II väcks gammalt fiendeskap till liv. Ska Percy, Annabeth, Jason och de andra utvalda lyckas ena de två grupperna och klara sitt uppdrag i Rom – eller bevittna civilisationens undergång?

Fjärde boken: Dödens port

Gaia har öppnat dödens portar och nu väller monster från antikens dödsrike ut över jorden. Percy Jackson och Annabeth är instängda i underjorden och måste möta Tartaros alla fasor på egen hand. De andra halvgudarna Jason, Piper, Hazel, Leo, Frank och Nico utkämpar ett tvåfrontskrig: På ena sidan Gaias monster, på andra sidan deras före detta vänner i den stridslystna romerska armén. I en tempelruin i Grekland reser sig Dödens port. Att stänga den kommer att kräva alla deras krafter. Och mer ändå.

Femte boken: Olympens blod

Percy Jacksons, Annabeths, Jasons, Pipers, Hazels, Leos och Franks resa nått sitt slut – och nu stundar den sista striden. Trots de sju hjältarnas ansträngningar håller Gaia på att vakna. Nu saknar hon bara det sista offret: Blodet av två halvgudar ska offras på Akropolis i Grekland. De sju måste korsa det livsfarliga Egeiska havet och ta sig dit för att stoppa henne. Samtidigt är Reyna, Nico och Coach Hedge på väg till USA, där de hoppas kunna hindra kriget som är på väg att bryta ut mellan de grekiska och de romerska halvgudarna.

Serien har också en tillägsbok:

The Demigod Diaries

The Demigod Diaries är samling av noveller relaterade till bokserien Olympens hjältar. Bör läsas efter originalböckerna. Boken finns endast på engelska.

Kanekrönikan

Till skillnad från ovannämnda bokserier tar Kanekrönikan avstamp i den egyptiska mytologin/gudavärlden.

Det råder delade åsikter om vilken serie som ska läsas efter Percy Jackson. Vissa anser Olympens hjältar, andra anser Kanekrönikan. Vissa föreslår att man bör läsa dem samtidigt och gå efter utgivningsår. De två bokserierna utspelar sig nämligen i samma universum som Percy Jackson och under samma tid – trots att Kanekrönikan handlar om egyptisk mytologi.

Första boken: Den röda pyramiden

Carter och Sadie har ingenting gemensamt förutom att de är syskon. Deras pappa, doktor Julius Kane, är en framstående egyptolog, och deras mamma var en känd arkeolog som dog under mystiska omständigheter när de var små. En kväll berättar doktor Kane om ett ”forskningsexperiment” som ska ställa saker till rätta för deras familj. Men hans planer slår fruktansvärt fel. En explosion frigör en uråldrig ondska den egyptiska guden Set som förpassar doktor Kane till glömskan och tvingar syskonen att fly för sina liv. Carter och Sadie måste nu ge sig ut på ett farligt uppdrag för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.

Andra boken: Eldtronen

Ända sedan de egyptiska gudarna släpptes lösa i vår moderna värld har syskonen Carter och Sadie Kane haft problem. Som arvtagare till Livets hus besitter de magiska förmågor, men nu är deras hittills farligaste fiende ormguden Apep på väg att ta över världen. Om de inte lyckas stoppa honom på bara några få dagar kommer det att innebära slutet för jorden och hela mänskligheten.

Tredje boken: Ormens skugga

Det är kaos på jorden, och det är kaos i syskonen Carter och Sadie Kanes tillvaro. Ormguden Apep har brutit sig lös från sina bojor och hotar att förstöra jorden på bara tre dagar. Varken magikerna eller gudarna vet vad de ska göra för att stoppa Apep – och nu börjar gudarna dessutom försvinna, en efter en. Det finns egentligen bara ett sätt att stoppa ormen – men det är så invecklat och farligt att både Carter och Sadie riskerar att stryka med på kuppen.

Apollon

Hur straffar man en gud på bästa sätt? Genom att göra hen dödlig såklart! Rick Riordans serie om solguden Apollon har humor, spänning och (inte minst) Percy Jackson.

Efter Olympens hjältar och Kanekrönikan kan läsaren själv välja om hen vill läsa om nordisk mytologi i Magnus Chase eller om den grekiska guden Apollon. De två serierna kolliderar nämligen inte med varandra.

I nuläget finns fyra spännande böcker om Rick Riordans självupptagne, skönsjungande hjälte Apollon.

Första boken: Oraklets gåta

Apollon, den sköna guden över solsken, musik, poesi och andra härliga saker, vaknar upp i en soptunna i New York. Det sista han minns är att hans far, Zeus, portade honom från Olympen för någonting … Vad det nu var. Tydligt är i alla fall att Zeus har fråntagit Apollon hans gudomliga krafter, inklusive hans sexpack och hans för evigt släta hy. Det som återstår  är en tonårskille med dålig kondis och ett ständigt sug efter skräpmat. Nu måste Apollon leva på jorden och har bara ett ställe där han kan ta vägen, ett halvblodsläger en bit från stan. Men för att hitta dit behöver han hjälp av en viss Percy Jackson.

Andra boken: Mörkrets löfte

Guden Apollon, numera bättre känd som den 16-årige dödlige medelmåttan Lester, har precis överlevt den skyddade vistelsen i halvblodslägret. Men han börjar tröttna på att ha acne, ett blodomlopp och en pytteliten hjärna som vanliga dödliga har, och tvingas därför ge sig av över Nordamerika för att finna de orakel som kan hjälpa honom tillbaka till Olympen.

Tredje boken: Eldens hemlighet

För att blidka sin far, få tillbaka sitt sexpack och kanske (kanske!) lyckas ta sig tillbaka till Olympen måste Apollon hitta fem försvunna orakel. Den här gången bär det av till den oberäkneliga och farliga Labyrinten, där Apollon, Meg och Grover måste befria ett orakel som talar i gåtor. Samtidigt är den tredje kejsaren dem hack i häl, och han visar sig vara den grymmaste och ondskefullaste av dem alla.

Fjärde boken: Tyrannens grav

Det är inte lätt att vara Apollon, särskilt inte när man har förvandlats till en finnig tonåring vid namn Lester och dessutom förvisats från Olympen. Visserligen har han tagit sig levande från en brinnande labyrint, räddat ett orakel och överlevt ännu en dag, men än återstår många utmaningar.

Femte boken: Neros torn

Apollon, fortfarande i Lesters hopplöst mänskliga kropp, är tillsammans med Meg på väg tillbaka till New York. Om de klarar den här utmaningen kan han kanske äntligen få bli en underskön gud igen! Men vägen mot den sista striden kantas av galna kor, ormar stora som hus och underliga varelser som älskar hattar. Och som körsbäret på tårtan, eller ondskan i tornet: Megs onde styvfar Nero!

Serien har också en tillägsbok:

Camp Half-Blood Confidential

En följeslagare till Apollon-serien. Camp Half-Blood Confidential är den roliga insiders guiden till halvguds-träningslägret i Long Island, berättad av ingen annan än Percy Jackson själv. Boken bör läsas efter originalböckerna. Boken finns endast på engelska.

Magnus Chase

I böckerna om Magnus Chase får läsaren möta den nordiska gudavärlden som hen aldrig sett den förut – eller vad sägs om att möta en mobbad valkyria, en hoarder till havsgudinna, ett avhugget huvud på mycket dåligt humör och en helt livsfarlig ekorre?

Efter Olympens hjältar och Kanekrönikan kan läsaren själv välja om hen vill läsa om nordisk mytologi i Magnus Chase eller om den grekiska guden Apollon. De två serierna kolliderar nämligen inte med varandra.

Första boken: Krigarens svärd

Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: Han blir jagad, gör inbrott – och dör, under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och hör hemma i asagudarnas paradis, det märkliga Valhall. Valhall, fullt med döda vikingar, valkyrior och allehanda hjältar, med trädet Yggdrasil i matsalen och slagsmål på schemat varje dag, liknar ingenting Magnus någonsin sett. Men Magnus inser snart att allt inte är som det ska i asagudarnas palats.

Andra boken: Tors hammare

I denna andra bok om Magnus Chase blir Magnus och hans vänner kallade för att hjälpa asagudarna. Åskguden Tors hammare Mjölner, som förutom att framkalla åska skyddar Valhall och de övriga nio världarna från de mäktiga jättarna i Jotunheim, är borta. Att återfinna hammaren är ett uppdrag som kräver största diskretion, övermänsklig styrka, och minst en svartalv med extremt god klädsmak. Tur att de har åtminstone det sistnämnda…

Tredje boken: De dödas skepp

Magnus, Samirah, Alex och hjältarna från Hotell Valhalls 19:e våning förbereder sig för att segla mot ett äventyr till havs, och får en snabb hands-on kurs av en viss Percy Jackson på ämnet ”hur du inte dör på havet”. Och det kommer garanterat att behövas. Loke är nämligen fri från sina bojor och det första han tänker göra med sin frihet är att starta Ragnarök och världens undergång.

Serien har också tillägsböcker:

9 from the Nine Worlds

9 from the Nine Worlds är en samling av nio kortare noveller, där varje berättelse fokuserar på olika karaktärer från Magnus Chase-trilogin. Boken bör läsas efter originalböckerna.

Hotel Valhalla: Guide to the Norse Worlds

I denna vem-är-vem-guide kan läsaren ta del av historier från den nordiska mytologin, berättat i en humoristisk ton. Boken finns på engelska.