Bonnier Carlsen, 2021-05-18

Foto: Caroline Andersson Renaud

Ny bok av författaren till hyllade De afghanska sönerna

”Brännande debut”, skrev Dagens Nyheter när Elin Persson debuterade med De afganska sönerna. Den hyllades och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021. Nu är Elin Persson aktuell med sin andra bok Det är någonting som drar i mig.

Elin Persson är utbildad socialantropolog och jobbar med socialt arbete. Men hon har alltid skrivit och drömt om att bli författare, och för några år sedan bestämde hon sig för att gå skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola. Hon var tjugosju när hon debuterade med De afganska sönerna och bekant med den värld hon skildrade. Under tre somrar arbetade Elin Persson själv på ett HVB-hem. De författare som inspirerade Elin Persson när hon gick på skrivarlinjen var Beate Grimsruds Jag smyger förbi en yxa. – Det var en otrolig läsupplevelse där det blev tydligt för mig att man inte måste skriva så korrekt. Det fick mig att hitta in till Mirja Unges och Mare Kandres författarskap.

Om Det är något som drar i mig

”En dag skulle jag också stå i klungor med färgat hår, vara på väg någon annanstans, ta mig långt bort från den här skiten. Folk skulle undra vart jag tagit vägen och sedan, längre fram i tiden, skulle jag komma tillbaka och möta dem och jag skulle vara någon annan då, ingenting av mig skulle finnas kvar, jag var någon man undrade vem hon var, och sedan när jag sa: Det är jag, Andréa, skulle de bli förvånade, säga: Jaha är det du, vad annorlunda du blivit. Och jag skulle le och försvinna för jag hade någon annanstans att vara.”

Det är någonting som river och sliter i Andréa. En förändring måste till. Vad som helst! Att sova över på madrassen hos Anja och leka i skogen bakom huset ger ingenting längre. Hon måste bort från mamma som ligger i lakanen och inte vill gå upp, bort från pappas gamla bilar som blev kvar på tomten när han lämnade mamma och Andréa. Bort från klätterställningen, fritidsgården, åkrarna. Men det har ett pris att lämna leken, flickrummet och hemligheterna.

"De känsligt gestaltade karaktärerna rör sig utanför det förväntade i handling och repliker. /.../ Språket är medvetet, laddat och tätt. Säkert kan många känna igen sig i denna utmärkta roman för tonåringar och uppåt." Helhetsbetyg: 5 (Briljant) Eva Selin, BTJ-häfte nr 9 2021

Sagt om De afghanska sönerna

”en riktigt lyckad roman. En sån som det inte går att värja sig mot.” Expressen

”hon har en röst som lovar ett författarskap värt att följa.” Sundsvalls Tidning

”en ovanligt välutvecklad stilistisk förmåga, något som förstås bådar gott inför framtiden.” Svenska Dagbladet

”Det är en massa känslor och svärta och det är bra på riktigt.” Vi Läser