Bonnier Carlsen, 2018-09-04

Foto: Illustration Henrik Jonsson

PAX-serien får sin upplösning – firas med världssläpp på Gripsholms slott

Kampen mot ondskan i Mariefred närmar sig sitt slut. Nu kommer Draugen, den tionde och sista delen i urban fantasy-serien PAX av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Släppet firas stort på Gripsholms slotts borggård i Mariefred den 8 september.

Böckerna om PAX har, sedan den första delen kom ut 2014, sålt i ca 500 000 exemplar i Sverige, översatts till 20 språk och ständigt legat på topplistan över de mest utlånade böckerna på biblioteken. Bokserien utspelar sig i Mariefred och handlar om två fosterhemsplacerade bröders kamp mot de onda krafter – ofta manifesterade som hiskeliga väsen från den nordiska folktron – som hotar staden. Bokserien har uppmärksammats för sin förmåga att locka in även läsovilliga barn i böckernas värld.

– Vi ville skriva något så spännande, gripande och roligt att inte ens det mest läsovilliga barnet skulle kunna motstå böckerna. Att komma ut med sista boken i serien är som att gå i mål i ett maraton, man är både väldigt glad och superstolt och utmattad, säger Åsa Larsson.

Varje bok i serien har firats med ett boksläpp på torget i Mariefred med bland annat boksignering, live-teckning och aktiviteter på biblioteket. För varje år har antalet besökare ökat.

– PAX-boksläppen i Mariefred har blivit något av en folkfest med besökande familjer från hela Sverige. Och hela Mariefred sluter upp och ”paxifierar” staden. Det är helt fantastiskt, säger Ingela Korsell.

En viktig bidragande orsak till seriens popularitet är Henrik Jonssons actionspäckade illustrationer.

– I mitt arbete försöker jag förstärka känslorna i läsupplevelsen. Vare sig det är skräck, action eller de mer jordnära, socialrealistiska delarna av texten, säger Henrik Jonsson.

Firandet av Draugen hålls den 8 september kl. 10.00 – 15.00 på Gripsholms slotts borggård. Det blir bland annat bokförsäljning, signering, utställning med Henrik Jonssons bilder, visning av Hagby film; unga Pax-fans som skapat egna filmer av bokserien, nypremiär av PAX ljudvandring som utökats med anledning av att berättelsen får sin upplösning, pins-verkstad, utklädningstävling och inte minst besök i Slottsfogdens bostad där dramatiska händelser utspelar sig i böckerna. I övriga landet släpps Pax Draugen den 13 september.

För mer information, recensionsexemplar, inlagebilder eller intervjuförfrågningar, kontakta:

Jenny Helldahl 08-696 80 78, 076-526 09 80, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se