Bonnier Carlsen, 2020-06-03

Foto: Stefan Tell

Per Gustavsson ny ledamot i juryn för ALMA-priset

Barnboksförfattaren och illustratören Per Gustavsson har utsetts till ny ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Han tillträder den 1 juli och efterträder illustratören Anna Höglund. –  Det är en viktig uppgift, men framför allt fantastiskt kul, säger Per Gustavsson om att tillträda juryn.

̶   Vi ser med glädje fram emot att en så framstående illustratör och författare som Per Gustavsson kommer att dela sin kunskap med ALMA-juryn. Det visuella berättandet är en av grundpelarna i ALMA:s arbete vilket årets pristagare Baek Heena visar på ett alldeles underbart vis, säger kanslichef Suzi Ersahin.

Per Gustavsson är född 1962 i Arvika och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1995 med Stoppa bollen och har sedan dess skrivit och illustrerat mängder av populära barnböcker. Mest känd är han som skaparen av serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor. Per Gustavsson illustrerar även andras texter och har samarbetat med bland andra Anders Sparring, Lena Ollmark, Mårten Sandén, Åsa Lind och Ulf Stark. Han har nominerats till Augustpriset tre gånger, senast 2019 för sin bok Sen kom vintern. 2017 fick han Expressens ungkulturpris Heffaklumpen.

I september är Per aktuell med Knotan klappar. Böckerna om ”Knotan” är tuffa, roliga småbarnsböcker om vardagen tillsammans med upptäckarglada Knotan och tålmodiga pappa. Per Bengtssons rytmiska text och Pers expressiva bilder skapar underbar läsning och stor igenkänning. Perfekta böcker med träffsäkra teman för små barn och deras vuxna.