Bonnier Carlsen, 2021-03-10

Foto: Stefan Tell

Region Uppsalas kulturstipendium till Oskar Jonsson

Oskar Jonsson tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium 2021. "... för sitt varma och engagerade författarskap och för sin vilja att få de yngsta att upptäcka allt spännande som finns i skog och natur”. Läs mer om stipendiet.

Motiveringen i sin helhet:

”Oskar Jonsson bor i Örbyhus och är verksam som barnboksförfattare. Jonsson är författare till barnboksserien om skogsmusen Vips äventyr i naturen som kommit ut på Bonnier Carlsen förlag. Han jobbar också ihop med Utbildningsradion kring två manus för radioprogrammet Tripp trapp träd. Centralt i hans författarskap är ett intresse för djur och natur och en vilja att skapa engagemang för detta hos barnen. Detta gör han på ett lärorikt och informativt sätt med en fin känsla för intrig och med stor portion värme och hjärta. Oskar Jonsson gör en viktig insats i ett samhälle som lider alltmer av en starkare distansering från det fantastiska som naturen kan erbjuda. Oskar Jonsson tilldelas Region Uppsalas kulturstipendium 2021 för sitt varma och engagerade författarskap och för sin vilja att få de yngsta att upptäcka allt spännande som finns i skog och natur.”

Om Oskar Jonsson

Foto: Stefan Tell

Oskar Jonsson, född 1978, är illustratör och författare. Han arbetar också med läromedel och grafisk kommunikation. Oskar debuterade som författare med bilderboken Vips vid bäcken (2018) om den näpna och nyfikna näbbmusen Vips. Därefter följde Vips i trädet (2019) Vips på isen (2020) och i juni 2021 utkommer Vips bakom stenarna. Han är en av fyra illustratörer i stora faktaboken Så funkar det! Kroppen inifrån och ut (2017) och har gjort bilderna i Se fåglar (2013) av Ulf Nilsson.

Oskar växte upp i Mullsjö i Västergötland och bor nu med fru och fyra barn i Örbyhus. Som liten fascinerades han av vilda djur och tyckte att det var roligt att rita av dem. Vid tio års ålder fastnade han för fågelskådning, och det växte till ett stort allmänt intresse för naturen. Direkt efter grundskolan fick han erbjudande om att illustrera ett läromedel om svenska djur och växter. En bra kombination av hans båda intressen. Jobbet var omfattande och lade grunden för hans självlärda tecknande. Genom åren har Oskar arbetat med många olika material och tekniker. Numera arbetar Oskar mestadels vid ett digitalt ritbord, vilket betyder att han ritar med en penna direkt på en stor bildskärm. Att kunna skissa, tuscha, måla och skapa original i ett och samma dokument gör vägen mellan idé och färdig bild rakare, och ger honom också möjlighet att testa olika grepp under arbetets gång.

I Oskars skapande finns alltid en humanistisk utgångspunkt, och han har studerat både konsthistoria och teologi. Han är även skolad i musik och ägnar sig en del åt att spela och komponera.

Vips vid bäcken

Följ med Vips på äventyr!  En dag är Vips nere vid bäcken och måste hjälpa en larv som hamnat i knipa. Och räddningsexpeditionen blir snart ett riktigt spännande äventyr …

Vips i trädet

Spänning på hög höjd! Näbbmusen Vips, skogens minsta äventyrare, tar skydd i den stora eken under ett häftigt regn. Där kurar också en rädd och ledsen hackspettsunge som tappat bort sin familj. Vips måste hjälpa sin nya kompis, men oj, så högt upp de är …

Vips på isen

Kompis på hal is! Det är vårvinter i skogen. Med krånglande skidor på fötterna tappar näbbmusen Vips både balansen och humöret. Men vurpan leder fram till en oväntad upptäckt ute på isen. Snart träff ar Vips en ny kompis – den busiga uttern Skutt.

Vips bakom stenarna

Den blåser höstvindar och den lilla näbbmusen Vips jagar efter sin mössa som flugit iväg. Jakten leder fram till ett stenröse i utkanten av skogen. Bakom stenhögen är det lä och det är skönt att sitta där en stund och njuta av solen som värmer. Plötsligt prasslar det till. Det är något som rör sig väldigt snabbt – en ödla, minsann.