Bonnier Carlsen, 2023-05-31

Foto: Erik Sjöström

Rose Lagercrantz prisas av Svenska Akademien

Rose Lagercrantz tilldelas Svenska Akademiens pris till framstående författare av barn- och ungdomslitteratur för år 2023. Prissumman är 150 000 kronor.

Foto: Erik Sjöström

Om Rose Lagercrantz

Rose Lagercrantz, född och bosatt i Stockholm, är författare, fil.kand. och barnteaterpedagog. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med barnteater och med radio och har under åren besökt många skolor och berättat om vikten av att skriva och läsa. Rose debuterade 1973 som barnboksförfattare med Tullesommar och har sedan dess givit ut ett femtiotal böcker för barn. Hon är mest känd för sina böcker om flickan Dunne, bland dem Mitt lyckliga liv (2010), illustrerad av Eva Eriksson och översatt till 25 språk. Rose har också skrivit ett flertal böcker för vuxna.

Roses föräldrar kom till Sverige som judiska flyktingar under andra världskriget. Flickan som inte ville kyssas, som belönades med Augustpriset 1995, skildrar hennes fars liv. Kriget och förintelsen skildras även i Två av allt (2020), som vänder sig till yngre barn. Boken illustrerades av Rebecka Lagercrantz och belönades med det prestigefyllda tyska priset Kinderbuchpreis des Landes Nordrhein-Westfalen.

Detta är mitt liv (2019) är en rikt illustrerad bok om utanförskap och autism. Den internationella organisationen IBBY, International Board on Books for Young People, belönade 2021 boken i kategorin Selection of Outstanding Books for Young People with Disabilities. Illustrationerna är gjorda av Anneli Furmark.

Den senaste boken Åtta, snart nio, med illustrationer av Rebecka Lagercrantz, utkom 2022.  Det är en berättelse om att försöka klara sig själv utan det viktigaste man har och som man aldrig varit utan. Men också om att upptäcka att man har andra människor runt sig, som man kanske inte alls hade tänkt på innan. Boken skildrar också  det svåra i att vara snäll och att man kanske inte alltid måste vara så där genomsnäll för att någon ska tycka om en – till exempel en kusin som visar sig vara en riktig vän.

Olga Olsson är åtta år när hennes mamma hamnar på sjukhus. Olga får bo tillfälligt hos sin moster och morbror. Deras flicka Augusta vill ha sina föräldrar i fred och visar tydligt att hon inte gillar att Olga bor hos dem. Hon är dum mot Olga, men Olga känner att hon ändå måste vara snäll tillbaka. Annars kanske hennes moster inte ha henne kvar. Olga biter ihop och försöker vara det snällaste hon har varit i hela sitt liv. När hon blir beskylld för att ha lurat upp kusinen på ett livsfarligt broräcke blir situationen så orättvis och hemsk att Olga bara ger sig av. Nu vill hon ha sin mamma …