Bonnier Carlsen, 2021-03-16

Foto: Stefan Tell. Pressbild Star Stable

Skuggor över Jorvik – första boken i ny trilogi om Ödesryttarna

Den 15 mars utkommer den första delen i en ny trilogi om Ödesryttarna – Ödesryttarna. Skuggor över Jorvik. Från trygga stallmiljöer till okända parallella verkligheter tar boken med oss på ett spännande, läskigt och magiskt äventyr där verkligen allt kan hända.

Böckerna om Ödesryttarna är skrivna av Helena Dahlgren och har mottagits av en hyllningskör av fans runt om i landet och toppat försäljningslistorna hos svenska bokhandlare. Böckerna, som översatts till sju språk, innefattar vänskap, äventyr och hästar, och återspeglar samma magi som online-spelet Star Stable - världens snabbast växande datorspel om hästar.

Vi har ställt några frågor till författaren:

Beskriv kort vad Skuggor över Jorvik är för slags berättelse?

– Jag skulle beskriva Skuggor över Jorvik som hästfantasy med inslag av spänning. Precis som i de tidigare fem böckerna handlar det mycket om vänskap, hästar och magi - även om fokus kanske är lite mer jordnära i den här boken.

Vad önskar du att läsare ska ta med sig/lära sig av berättelsen om Ödesryttarna?

– Först och främst vill jag att läsarna ska ha en trevlig stund, kanske glömma allt om pandemi och vardagsbekymmer för en stund. Något jag brinner för som författare är vänskap och gemenskap, men också att få ta upp svårare ämnen. I Skuggor över Jorvik handlar det mycket om ensamhet och att behöva ta för stort ansvar, något som många nog kan känna igen sig i. Min förhoppning är att läsarna ska känna sig sedda.

Bokens handling

Under sommaren har de fyra vännerna Anne, Lisa, Alex och Linda gått skilda vägar och när de ses igen är inget som förut. Alla utom Alex verkar tvivla på deras uppdrag som Ödesryttare. Lisa drömmer om ett enklare liv i Texas och Linda kan inte sluta tänka på universitetet i Oxford. Och Anne bär på en hemlighet som hon inte vågar berätta för någon – inte ens för sina ödesryttarsystrar ...

Om Helena Dahlgren

Helena Dahlgrens har blivit nominerad till såväl Crimetime Award som Storytel Awards. Helena är även verksam som översättare och var en av kvinnorna bakom litteratursajten Bokhora.se. Hon bor utanför Stockholm med sina döttrar och två katter.