Bonnier Carlsen, 2021-06-09

Snart börjar Sveriges största lästävling

Beppe Singer leder Den stora läsutmaningen – en nationell tävling för alla fjärdeklassare. Elin Ek är en av de medverkande författarna och Martin Widmark  en av rådgivarna i "Advisory Board". Under höstterminen och på läslovet kommer Beppe Singer att inspirera fjärdeklassarna, uppmuntra dem att läsa och även utmana dem på flera sätt. Dessutom kommer deltagarna i sin tur att kunna utmana Beppe som kommer att utföra flera roliga aktiviteter under tävlingsperioden. Fjärdeklassarna kan också räkna med digitala besök av flera av Sveriges populäraste författare.

Den stora läsutmaningen är en satsning för att stimulera och öka läslusten hos barn. Målet är att läsning ska bli en naturlig vardagsvana. Barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och tävlingens syfte är att motverka det dalande läsintresset och visa på glädjen som läsning bidrar till. Den stora läsutmaningen är ett samarbete mellan Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Rabén & Sjögren och Adlibris.

Beppe Singer:

– En av de många anledningarna till varför jag är så genuint uppspelt över att få vara med i det här projektet är att dessa giganter inom bokindustrin för en stund lägger konkurrensen åt sidan, gör gemensam sak, och går all in för att få fler barn att vilja läsa.

Martin Widmark:

– Det handlar om att få igång sin läskondis. Det är inte roligt att springa i löparspåret om du inte har tränat någonting, men efter ett tag blir du starkare och då kan du lyfta blicken, upptäcka naturen och njuta. Man behöver traggla sig igenom ett antal böcker för att hitta sin läslust.

Lite snabb fakta:

  • Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidad besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. Övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende samt utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ.
  • Fina bokpaket till plats 2–5 samt Årets Boktipsare.
  • Alla klasser i årskurs 4 kan anmäla sig och får ett digitalt startkit med inspiration och information.

Ytterligare information om Den Stora Läsutmaningen

Kontakt:

Jenny Helldahl, Kommunikationsansvarig Bonnier Carlsen, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se