Bonnier Carlsen, 2022-10-06

Spela rollspel med Nelly Rapp

För alla som är nyfikna på rollspelens värld finns nu Nelly Rapps rollspelsbok för monsteragenter. Martin Widmark har med hjälp av Johan Bromans låtit Nelly Rapps universum växa och tillsammans har de skapat ett rollspel som ger barn en chans att få pröva på hur det är att vara en del av monsterakademin. Med magiska bilder av Emil Maxén.

I rollspelet skapar du, i egenskap av monsteragent, din egen berättelse med hjälp av tärning, spelledare och spelkompisar. Och löser kluriga uppdrag för att komma vidare. En slags första introduktion till rollspelens värld.

Johan Broman är en riktig veteran inom rollspelsvärlden och började spela redan som åttaåring i hemstaden Växjö. Vi ställde några frågor till honom om boken.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att ta fram ett rollspel baserad på Nelly Rapps värld?

– Jag fick chansen att prata med Martin Widmark och föreslog att Nelly Rapp-världen skulle passa perfekt som ett rollspel. Martin hade aldrig prövat att spela men tyckte det lät spännande. Vi bokade ett möte där Martin tillsammans med illustratören Emil Maxén och några från förlaget fick pröva på att spela. Efter en timme tillsammans var alla övertygade om att detta var en bra idé och ett intressant projekt. Händig som Martin är hade han gjort sin egen tärning, vi var alla imponerade.

Vad är det med Nelly Rapps värld som gör sig så bra som rollspel, tror du?

– Det är en värld som är enkel att leva sig in i. Jag tror att alla barn fantiserar om att vara del av en hemlig organisation eller klubb ibland och att då kunna spela som monsteragent känns väldigt naturligt. Vem vill inte skydda människor från monster och monster ifrån människor?

Monsterakademin jobbar utifrån de tre L:en Lugn, Lärdom och List ger möjlighet att ha ett snabbt och enkelt spelsystem där de tre förmågorna visar vad monsterangenten är bra på och hur de kan lösa utmaningar.

Just kärleken till rollspel har för Johan aldrig falnat och han fortsätter att varje tisdag spela tillsammans med vänner och familj.

Vad är det med rollspel som är så lockande?

– Att träffas och spela är både givande ur ett narrativt perspektiv, man är alltid nyfiken på vad som kommer hända, men det fyller också en viktig social uppgift där alla får chans att prata med varandra utanför berättelsen.

Slutligen, måste man ha mycket erfarenhet från rollspel för att komma i gång?

Hela idén med spelet är att det ska vara enkelt och nybörjarvänligt. Boken går snabbt genom hur det funkar och äventyret Velmas Vattenland går genom de olika aspekterna steg för steg. Allt som behövs är papper, penna och en tärning, sen är det bara att ge sig ut på äventyr med familj och vänner.

Formulär och mallar – kom igång med spelet

Här använder ni fantasi, drama och tärningar för att skapa en spännande berättelse om era hjältar, monsteragenterna. Till er hjälp finns formulär och mallar för att anteckna och komma ihåg under spelet gång.

Ladda ner, kopiera och skriv ut gratis