Bonnier Carlsen, 2019-02-05

Foto: Maria Annas

Stina Wirsen: "Välj bara böcker som du själv gillar när du läser högt"

Med en imponerande enkelhet tar Stina Wirsén upp viktiga ämnen för stora och små på ett suveränt sätt. Med lyhördhet och genuint barnperspektiv hittar hon de små nyanserna som gör berättelserna till mäktiga, dramatiska äventyr med starka känslor. Vi har ställt 5 frågor till Stina Wirsén – aktuell med Vem finns?

Vilka är Vemdjuren?

Vemdjuren finns i ett tjugotal böcker där de fem kompisarna Nalle, Fågel, Kanin, Katt och Nallegrisen leker och bråkar, kramas och bits. I de senaste fem böckerna har Nalle och de andra vemdjuren blivit vuxna. Några har hunnit få egna barn. I Vem finns?” väntar Katt barn med en duva. De väntar och längtar, tre fina ägg ligger i vagnen och väntar på att kläckas.

Berätta om Vem finns?

Vem finns och vem finns inte? Finns man om man har funnits? Som en mormor som har dött men som alla minns? Finns ett litet barn som aldrig hann födas? Som inte fick leva? Finns det barnet som ett minne och som en dröm om hur det hade kunnat bli? I berättelserna om vem-figurerna berör du ofta de stora existentiella frågorna – varför är det spännande? Människan funderar över sin existens oavsett om hon är fyra år eller åttiofyra. Mellanmänskliga dramer är litteraturen och konstens kärna, det gäller enligt mig även böcker för de yngsta.

Var det denna typ av frågor som fascinerade dig själv som barn?

Absolut. Detta med döden – i lika hög grad frågan om varför min syrra fått en finare julklapp än jag eller varför jag inte kunde vissla. Högt och lågt, som livet självt.

Vad är ditt bästa tips för att få barn intresserade av läsning?

Välj bara böcker som du själv gillar när du läser högt. Då får ni roligt båda två!

Vad läser du själv just nu?

Allt jag kan komma över av Jaqueline Woodsson.