Bonnier Carlsen, 2022-04-24

Stötta barns språkutveckling med hjälp av Småspråkarna

Visste du att det finns många olika sätt att kommunicera med ditt barn på redan från dag ett? Maria Strutz och Andrea Wallenberg är båda logopeder och är det något de kan så är det barns språkutveckling. De debuterar nu som barnboksförfattare med Småspråkarna: Språkutvecklande lekar & läsning för barn 0-3 år. Boken är en guide för dig som förälder som förklarar både hur och vad ni ska göra för att stötta och uppmuntra ert barns unika språkutveckling.

Vi passade på att ställa några frågor till Maria och Andrea om boken och barns språkutveckling.

Vilka är Maria och Andrea, berätta!

Foto: Marie Linderholm

Vi är mammor, logopeder och numera författare. Vi brinner för språkutveckling och barns rätt till kommunikation. Andrea är en godisälskande kreativ idéspruta som gärna bakar. Kolonilottsägarinnan Maria är en eftertänksam granskare med stort hjärta för sina pälsbarn.

Vad vill ni förmedla med boken?

Att släppa prestationskraven som förälder och se att språkande kan ske var som helst i barnets omgivning. Att något så tråkigt som ett tvättberg kan vara språkutvecklande när du tillsammans med barnet ”språkduschar” om det ni ser och gör. Vad språkdusch är får läsaren veta mer om!

Vem kommer älska den här boken?

Barnet och föräldern är vår huvudmålgrupp, men barnet har många viktiga vuxna i sin omgivning. Vi har t.ex. märkt att många förskolepedagoger börjat följa vårt konto på Instagram. Därför har vi precis skrivit en digital pedagoghandledning tillhörande boken.

Varför är det viktigt att börja med språkutveckling tidigt?

För att det händer så mycket under barnets första år. Hjärnan är som mest ”aktiv" då och vi vill skapa starka hjärnvägar för språkande och kommunikation eftersom det är en grundläggande färdighet för barnets framtid. Forskning visar att tidiga insatser, där föräldrarna är med på tåget, gynnar barnets utveckling!

Författarnas 3 bästa tips till föräldrar som tränar språk med sina barn

  1. Att INTE träna men alltid ha språkarglasögonen på sig. Låt vardagens samspelsstunder få bidra av bara farten!
  2. Skala bort sådant i omgivningen som kan störa tillsammansstunderna så att fokuset kan ligga just på kommunikationen er emellan.
  3. Läs, läs, läs! Introducera böcker tidigt. Peka på bilder, upptäck, beskriv, leta/hitta, läsa färdig text eller frispråka och ramsa. Böcker och muntliga berättelser är en SKATT för språkutvecklingen!

Stötta ditt barn på språkresan

Låt Småspråkarna guida er i den tidiga språkutvecklingen, från det första leendet till prat! Här samlas lekar, sånger och ramsor med faktaavsnitt som hjälper dig som förälder att maxa språkglädjen. Läs, lyssna, svara, gissa och fyll i tillsammans – och lär er längs vägen! Småspråkarna är boken för både barn och föräldrar.

Maria Strutz och Andrea Wallenberg har skapat tre nyfikna figurer att slå följe med när ditt barn utvecklas från yttepytte knytte till kavat här-kommer-jag-treåring.

Oskar Jonssons pastelligt gulliga, men samtidigt tydliga, llustrationer gör läsningen till en fest för stora som små!

Du, som förskollärare, barnskötare eller erfaren vägvisare för små barn har en mycket viktig roll i språkutvecklingen. Här kan du ladda ner pedagoghandledning med Småspråkarna.

Lär känna Småspråkarna!

Dags att börja småspråka!

Sagt om boken

”Med pedagogisk finess och med ett stort engagemang ger de i Småspråkarna en överblick över de tre första åren av barnens språkresa.” – Ulf Malmqvist, BTJ, Helhetsbetyg 5/5.

Du, som förskollärare, barnskötare eller erfaren vägvisare för små barn har en mycket viktig roll i språkutvecklingen. Här kan du ladda ner pedagoghandledning med Småspråkarna.