Bonnier Carlsen, 2023-04-26

Foto: Juha Törmälä

Sveriges Radios Novellpris 2023 till Karin Erlandsson

Karin Erlandsson tilldelas Sveriges Radios Novellpris 2023 för Lådan – en specialskriven radionovell i uppläsning av Birthe Wingren. Lyssnarna röstade fram sin favorit efter att juryn nominerade sina finalister tidigare i år.

Karin Erlandsson:

– Jag är mycket glad och stolt över att ha vunnit Sveriges radios novellpris, särskilt för att novellen handlar om mäns våld mot kvinnor och dithörande tystnadskultur. Jag hoppas att det samhällsproblemet får mer synlighet.

Juryn motivering vid nomineringen:

"I spåren av en försvunnen anteckningsbok uppdagas tystnadskulturen i en hel by. Karin Erlandson har skrivit en intelligent, medryckande och omskakande berättelse om byamentalitet, rädsla och skam. Väl gestaltat genom Birthe Wingrens tonkänsliga läsning."

Lyssna Sveriges Radio Play

Om författaren

Karin Erlandsson, född 1978, är uppvuxen i Österbotten i Finland. Idag är hon bosatt i Mariehamn. Hennes debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

Med Pärlfiskaren (2017), den första delen i serien Legenden om Ögonstenen vann Erlandsson Runeberg Junior-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Erlandsson nominerades även till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris år 2020 för Segraren, den fjärde och avslutande delen i bokserien Legenden om ögonstenen, och år 2021 för adventsboken Nattexpressen (med illustrationer av Peter Bergting). 2021 utkom också romanen Hem. Det är en episk, historisk roman, i vilken viktiga episoder i Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum.