Bonnier Carlsen, 2022-01-27

Till minne av Förintelsen

27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Minnesdagen infaller det datum när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som föll offer för Förintelsen. En dag då vi uttrycker vårt stöd för idén om alla människors lika värde. Här lyfter vi fram fyra författare och deras berättelser som alla skildrar olika livsöden i skuggan av Förintelsen och andra världskriget.

Om Två av allt

Eli lever i Transsylvanien – där som Dracula bodde en gång. Vampyren är död sen flera hundra år, men Eli övar sig i alla fall på att springa om han skulle möta någon annan vampyr. För då måste han kunna fly.

I skolan springer han ikapp med Luli, en fattig flicka som han ger sin matsäck varenda dag. De är tillsammans så mycket de kan, ända tills Luli och hennes syster måste fara till Amerika. Då förändras livet för nu närmar sig kriget, världskriget.

Det var inte vampyrerna som Eli behövde frukta utan soldaterna som dyker upp i den lilla staden. De är starkt fientliga mot judarna – och Eli och hans familj är judar.

Det som händer sen måste Eli försöka glömma, för hur ska han annars kunna leva vidare? Han kan inte prata om det, men det man inte kan tala om måste man skriva, som Luli säger…

Två av allt är en perfekt bok att använda i undervisningen – ladda ner inspirationsmaterial och handledning här!

Två av allt är en stark berättelse med mycket värme om två barns livsavgörande vänskap i en svår tid. Texten är skriven av Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz har illustrerat berättelsen.

Om Ulrike och kriget • Ulrike och freden samlingsvolym

Vibeke Olssons böcker om andra världskriget skildrar hur det kunde komma sig att en så stor del av det tyska folket ställde upp för sin Führer. Genom Ulrike Beckenbauers öde visar författaren hur lätt påverkbara unga människor kan vara och hur lätt det är att bli indoktrinerad av skicklig propaganda. Det är skakande skildringar av krigs grymhet, ett svältande folk och ett land i ruiner.

München, september 1939

Andra världskriget har just brutit ut. Ulrike Beckenbauer har under hela sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och är  därför en helhjärtad nationalsocialist. Hon tror blint på Tysklands rättvisa och slutliga seger. Det är inte mer än rätt, tycker hon, att Führern skaffar Tyskland livsrum för att ta igen vad man förlorade vid den orättvisa Versaillefreden efter första världskriget. Utan att klaga utstår Ulrike bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla. Hon anger fosterlandsförrädare för Gestapo och får medalj på jackan. Ulrike tycker att hon har gjort något riktigt fint för Stortyskland.

1945, ett land i spillror

Kriget är slut och drömmen om ett Stortyskland är grusad. Ulrike har förlorat sitt hem, sina föräldrar, två bröder och dessutom sin tro på Gud. Men hennes tro på Führern är svårare att rubba.  Hon är övertygad om att om han levde skulle han inte låta sitt folk lida så som det gör nu  efter den villkorslösa kapitulationen. Ulrikes lön som städerska på Haupbahnhof räcker inte, och för att överleva försörjer hon  sig och sina småsyskon som prostituerad. Men inte ens denna förtvivlade utväg kan rädda dem – svälten och bunkerlivet skördar sina offer.

Om en ö i havet av Annika Thor

Ombord på båten som ska föra dem till deras nya hem beskriver Steffi för sin syster vad som väntar dem. En semesterort med palmer längs strandpromenaden, sandstränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund … Steffi och Nelli kommer från Wien och är på flykt undan tyskarnas judeförföljelser. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster. På ön i Göteborgs skärgård är ingenting som de har väntat sig. Här finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Här ska de bo, vid världens ände. På en ö i havet.

I böckerna om Steffi och Nelli skildras systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad – i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt. En ö i havet är den första boken om Steffi och Nelli. Den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. En ö i havet finns även som lättläst. En perfekt bok att använda i undervisningen – handledning till lättlästutgåvan finns att ladda ner här!

Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky

”Om precis två månader skulle jag fylla 19 år… Jag var befriad, fanns till, men fanns ändå inte… Kände ingen glädje, inte ens lättnad… Det kändes som om mina tårar för länge sedan torkat ut… Från den stunden blev Auschwitz min skugga och har förblivit det sedan dess."

Sioma Zubicky (1926–2014) lämnade Paris på transport 59 till Auschwitz tillsammans med 991 andra judar. Vid ankomsten två dagar senare fick han se två tredjedelar av dem föras direkt till "särbehandling". Både hans mamma och lillebror hörde till dem. Sioma kom in i lägret och blev nr 146021. När han i maj 1945 befriades, var han en av endast 13 överlevande från transport 59. Han är idag en av förintelsens sista ögonvittnen.

I Med förintelsen i bagaget berättar Sioma om sin märkliga uppväxt på cirkusen och om livet som xylofonspelande underbarn i Paris. Men han redogör också för nazitiden och åren i Auschwitz – och om det som hände efteråt. Under många år reste Sioma rest runt i skolor, från Ystad till Haparanda, och föreläste om främlingsfientlighet och mobbing. Han menade att det är ungdomarna som avgör hur morgondagen kommer att se ut. Över en miljon elever fick ta del av hans budskap från denna mörka period av historien.

En dag ska du få veta

Ett personligt porträtt av Sioma Zubicky, ett av de sista ögonvittnena till Förintelsen