Bonnier Carlsen, 2019-06-03

Tusen stjärnors ö och Till Vial nomineras till Barnradions bokpris

Emma Karinsdotters Tusen stjärnors ö och Henrik Ståhls Till Vial  är två av de fem böcker som nomineras till Barnradions bokpris 2019. Bland de nominerade böckerna finns bland annat en deckare om DNA-teknikens baksida, ett mörkt sci-fi äventyr som ställer existentiella frågor och en bok om önskan att få duga som den man är. Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av femte- och sjätteklassare från Rosengårdsskolan i Malmö.

Om Barnradions bokpris

Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Förlagan till Barnradions bokpris var Barnens Romanpris som delades ut mellan 2010-2015. Barnradions bokpris är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna mellan juni 2018 och juni 2019 . Prissumman är 30 000 kr. Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Läs mer här.

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter
foto: Julia Lindemalm

Tigris och pappa har just flyttat till en ny lägenhet, fast ingen av dom vill. För i gamla lägenheten fanns små spår av Tigris mamma, även om det var länge sen hon dog. En dag hittar Tigris en märklig låda med mammas namn. Tigris kryper ner i den och somnar ... och vaknar upp på Tusen stjärnors ö! Där träffar hon Ariann med sina sånger och Leo med sina molnfår. Men på ön   nns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv, och den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit … Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse om vänskap, saknad och familjehemligheter som fått vila i det tysta alldeles för länge.

Om Emma Karinsdotter

Emma Karinsdotter bor i Malmö. 2017 kom hennes hyllade barnboksdebut Lisbet och Sambakungen– med illustrationer av HannaGustavsson.

Till Vial

Henrik Ståhl, foto: Stefan Tell

”När passagerarlistan var full var det bara de allra rikaste som skulle få åka med det väldiga rymdsprånget Otōsan. De andra, de vanliga, hade gått miste om sin chans till ett nytt liv. Många var arga men de flesta hade inte tid att tänka på sådant. Det var så mycket som hände, då under Otōsans sista månader på jorden.”   Ombord på Otōsan an finns en tjej som heter Gladys. Kriget kom till hennes stad och hennes mamma gjorde det enda hon kunde: hon räddade sin familj. Men sen gick allt fel. Jättefel. Och räddningen på planeten Vial är långt långt borta.

Om Henrik Ståhl

Henrik Ståhl är författare, dramatiker och skådespelare.