Bonnier Carlsen, 2024-06-08

Foto: Caroline Andersson Renaud, Stefan Tell

Ulf Starks Detektivpojken i nyillustrerad utgåva

I år skulle Ulf Stark – en av Sveriges största barnboksförfattare – ha fyllt 80 år. Det firar vi på Bonnier Carlsen med att ge ut Detektivpojken på nytt. Den nya utgåvan är illustrerad av Per Gustavsson. Vi fick en pratstund med Per och även Anna Höglund som i många år illustrerade Ulf Starks böcker.

Hej Per! Vad tänkte du när du först fick frågan om att illustrera Detektivpojken för en nyutgåva?

Jag blev glad. Det kändes som att jag ändå fick chansen att göra en bok till med Ulf. Vi hade ju talat om det. Jag hoppades på lite telepatisk kontakt med honom under arbetet. Jag träffade Ulf tidigare när min far just hade dött. Jag klagade på att det var trist att aldrig få prata med vare sig min far eller mor igen. Ulf berättade att han minsann talade med sina döda föräldrar. De hade många bra samtal berättade han. Så jag tänkte att jag under arbetet med boken skulle passa på att snacka lite med Ulf.

Fanns det några speciella utmaningar med uppdraget?

Foto: Stefan Tell

Det var flera. Dels att den tidigare var illustrerad av Markus Majaluoma som jag tycker är en väldigt spännande illustratör. Jag var lite tvungen att ta in hans bilder för att kunna precisera hur jag ville gestalta boken. Men jag ville inte ta in dom så mycket att jag blev styrd. Dels ville jag lite varsamt ta in historien i nutid så den inte kändes så daterad. Jag hade ingen lust att göra en slags 50-talspastisch.

Vad har du för förhållande till Ulf Starks böcker?

Jag vill minnas att det började med Dårfinkar och dönickar när jag såg den på TV. Jag tillhörde nog inte målgruppen men jag gillade historien och tv serien. När jag senare hamnade i boksbranschen så var ju Ulf någon man höll koll på. Både bilderböckerna men även kapitelböckerna. Han var ju en av dem jag såg upp till och som jag tänkte att kanske, kanske skulle vi kunna samarbeta vid något tillfälle.

Någon favorit bland hans böcker?

Efter att jag själv fått barn så var det ju en hel del av Ulfs grejer jag högläste och som uppskattades av både mig och mina barn. När pappa visade mig världsalltet, Hunden som log och Min syster är en ängel var böcker som lästes om och om igen.

Du är en bred illustratör som har tecknat allt ifrån den kaxiga prinsessan till familjen Knyckertz och nu Ulf Stark. Hur tänker du kring val av stil när du illustrerar en berättelse?

Jag försöker att inte tänka. Jag läser manuset en massa gånger och försöker hitta stämningen. Jag försöker vara intuitiv. I vissa fall så ger sig ju stämningen av sig själv beroende på vad det är för en slags genre. Är det skräck ingår vissa saker, är det deckare blir det andra saker som är viktiga. Så på något sätt försöker jag förhålla mig öppen och låta historien välja sin egen stil.

Om Detektivpojken

Om man är liten måste man vara smart, tänker Ulf. Han skulle minsann visa alla vem som var den bästa detektiven i hela Stureby. Han kanske till och med måste göra brottet själv …

"Det blir en fin liten berättelse, en typisk Ulf Stark, med tankar och stort och smått. Mest smått, fast Ulf stark kunde göra vardagen stor. Per Gustavssons bilder följer Ulf Stark i hälarna, även stilmässigt, med konkreta detaljer och just den där självironiska vinkeln på allt." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Hej Anna! Hur kom det sig att du började arbeta tillsammans med Ulf Stark?

Foto: Stefan Tell

Ulf fick i uppgift av förlaget att kolla i bokhandeln om han såg nån illustratör han gillade och hittade då min första bilderbok Sagan om pannkakan.

Vilken av hans böcker som du illustrerat är du mest nöjd med och varför?

Jag tycker mycket om Lille Asmodeus. Det hade varit mycket Gud och änglar ett tag och jag uttryckte en önskan om nåt annat. Ulf nappade på det. Han skrev sina berättelser helt färdiga innan han gav dem till mig. Först kunde han dock ge huvuddragen på telefon. Det var bra för då fick det ligga där och jäsa lite innan texten så småningom anlände.

Sedan var han alltid entusiastisk när bilderna väl var klara. Han krävde aldrig att få titta och hade inte några synpunkter under arbetets gång.

Vilken är hans bästa bok tycker du?

Percys magiska gymnastikskor, har jag med stor behållning högläst för alla mina barn. Både Ulfs längre texter och bilderbokstexterna har rytm och känsla, de är väl genomarbetade och håller för högläsning om och om igen.

Om Ulf Stark

Ulf Starks (1944–2017) författarskap är mångsidigt och han räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Hans röst är omisskännlig och han har tilldelats ett stort antal priser både i Sverige och utomlands. Liksom i flera av Ulf Starks böcker utgår han ifrån sin egen barndom och uppväxten i Stureby. Den flerfaldigt prisbelönta Kan du vissla Johanna filmatiserades och kallas en "julklassiker" som visas än idag. Även Dårfinkar och dönickar blev en framgångsrik filmatisering som tv-serie, en berättelse som aldrig mer varit så aktuell som idag.