Bonnier Carlsen, 2022-06-01

Våga vara snäll-stipendiet 2022 – ansök nu

Pelle Svanslös är så mycket mer än bara en lustig figur. Hans starka känsla för rätt och fel och allas lika värde har sedan debuten 1939 varit den röda tråden i Gösta Knutssons berättelser om Pelle och hans vänner. Barn som växer upp med sunda ideal redan från början kan bli bättre människor som vuxna och vi tror att berättelserna om Pelle kan hjälpa till där.

”Ingen har allt men alla har nå’t”

Pelle Svanslös grundvärderingar om allas lika värde, civilkurage och snällhet har sedan debuten 1939 varit den röda tråden i Gösta Knutssons berättelser om den lilla svanslösa katten från Uppsala.

Våga vara snäll-stipendiet delas ut till personer, grupper eller organisationer som på olika sätt arbetar med att utveckla barns förståelse för allas lika värde. Stipendiet är på ett prisbasbelopp, för 2020 är det 48 300 kr. Vi hoppas att du eller någon du känner vill söka. Läs mer och ansök om stipendiet.

”Det spelar ingen roll om man har svart eller vit nos, det handlar om hur man är”,

Ansökan för 2022 års stipendium är öppen 1 juni – 15 september

Våga vara snäll-stipendiet har delats ut årligen sedan 2014 och uppmärksammat en lång rad framgångsrika initiativ, som alla tagit avstamp i den värdegrund som förmedlas i Gösta Knutssons berättelser.

Särskilt ska kommunala eller privata förskolor – anställda, klasser eller organisationen – och personer knutna till dem uppmärksammas.

2021 års mottagare

Läs om förra årets mottagare –Haganässkolan i Åstorp

Foto: Lars Jansson.

Motiveringen:

Stipendiaten har utifrån Pelles arbetsmaterial, värdegrund och mottot ”Våga Vara Snäll” på ett imponerande och konsekvent sätt arbetat med att stärka sina elevers medmänsklighet, empati, civilkurage och inte minst snällhet. Det mycket genomtänkta pedagogiska arbetet har lett till att hundratals av skolans barn under de senaste tre åren har fått en tydligare förståelse för allas lika värde och en starkare vi-känsla och dessutom bidragit till ett tydligare gemensamt värdegrundstänk bland pedagogerna. Stipendiet kommer ge ytterligare förutsättningar för att fortsätta och utveckla arbetet in i framtiden. 2021 års Pelle Svanslös Våga Vara Snällstipendium tilldelas genom läraren Ida Prisell, Haganässkolan i Åstorp!