Bonnier Carlsen, 2022-11-29

Foto: Stefan Tell

Vanna Rosenberg skriver barnbok om fantasins kraft i mörka tider

Det är krig i Europa och ingenting är som det ska. Medan Doras och Franz föräldrar arbetar i fabriken håller barnen till på den kalla vinden. Leken tar dem ut på stadens ödelagda gator. Snart vet de vad de måste göra! Tillsammans ska de bringa hopp där så lite hopp finns.

Stjärntecknarna av Vanna Rosenberg är en ömsint skildring av två barn som försöker överleva i en värld drabbad av krig tar sin utgångspunkt i Förintelsen. Som vuxen läser man in andra världskriget som fond till Doras och Franz lekar, men berättelsen är inte på något tydligt sätt placerad i tid och rum. I stället har Vanna Rosenberg i Stjärntecknarna skapat en tidlös saga där fantasins kraft och helande förmåga är berättelsens nav.

Mitt i det mörka är det nämligen barnens förmåga att skapa sina egna världar som kommer dem till gagn. Och mitt i det mörka finns alltid ljus, för den som kan se det.

Foto: Stefan Tell

Med värme berättar Vanna Rosenberg en angelägen historia om medmänsklighet som passar både vuxna och barn, och i Cecilia Heikkiläs illustrationer väcks berättelsen om de utsatta barnen Dora och Franz till liv.

Vanna Rosenberg debuterade som barnboksförfattare 2016 med Singers melodi. Hon är en vida omtyckt skådespelare, musikalartist och komiker. Stjärntecknarna är hennes andra bok för unga läsare.

Cecilia Heikkilä är författare och illustratör. Här tecknar hon här varsamt Dora och Franz. Hon har också givit ut Grävlings resa, Jultröjan och senast Den sista utposten.

Stjärntecknarna utkommer den 3 januari 2023.