Bonnier Carlsen, 2023-03-23

Vänskap och äventyr i ny stämningsfull bilderbokserie

Lugo och Lill är en helt ny bilderbokserie av Anna Lundgren och illustratören Maya Jönsson. I Hemligheter överallt möter vi de bästa vännerna Lugo och Lill för första gången. Lugo är stor och Lill är liten. En av dem älskar äventyr, den andra vill helst vara hemma. En dag upptäcker Lill ett märkligt hål i häcken som växer runt deras trädgård.

Vi kan förstås inte låta bli att undra vilka hemligheter som gömmer sig bland boksidorna.

Kan ni avslöja någon liten hemlighet för nyfikna läsare?

Nja, kanske inte, men vi kan berätta att boken innehåller flera hemligheter. Lugo har en hemlis, Lill också. Sen visar det sig att deras trädgård också har en hemlighet! Efter läsningen blir det naturligt att prata om hemligheter och hur en hemlighet kan få en att känna. Kanske glad, om en kompis väljer att avslöja sin innersta hemlighet. Eller så ligger den och skaver inombords, som en stor tung sten.

Vilka är Lugo & Lill?

Lugo och Lill är vänner och bor tillsammans i ett rött, lite knasigt hus. Lill är liten och Lugo är stor. Medan Lugo helst stannar hemma och pysslar i trädgården vill Lill ge sig ut på äventyr. Hon har svårt för att sitta still och vill hela tiden hitta på saker!

Vem tänker ni er som läsare?

Boken passar alla som är ute efter ett lagom stort äventyr och som tycker om att titta på detaljer. Det finns massor att titta på! Både stora och små kan ha glädje av boken, och vi hoppas att alla kommer att tycka om de här figurerna lika mycket som vi gör.

Om den som skriver

Foto: Nille Leander

Anna Lundgren, född 1990 i Piteå, är bosatt i Malmö. Hon har studerat kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och arbetar som art director på en reklambyrå. Anna debuterade som författare 2017 och har skrivit både barn- och ungdomslitteratur.

Om den som illustrerar

Foto: Stefan Tell

Maya Jönsson är illustratören vars flödiga, finurliga och detaljrika akvareller för tankarna till Tove Janssons konstnärsskap men med en helt egen twist.