Bonnier Carlsen, 2021-03-22

Succéserien Världens hemskaste sjukdomar blir bok

Den 22 mars utkommer Sofia Bergströms och Ida Kjellin humorfyllda faktabok Världens hemskaste sjukdomar som bygger på succéserien med samma namn. En allåldersbok som bjuder på många skratt och mycket rys, där varje kapitel dryper av antingen blod, var eller bajs av alla de slag.

I Världens hemskaste sjukdomar får läsaren följa med på en ruskig tidsresa där syskonen Maxi och Lo får prova på tio av de värsta sjukdomarna som har plågat Sverige. Barnen blir smittade med pest, kolera, karies, dysenteri och många fler. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Vi får reda på vad en skitbärarkärring är, vad en blodigel egentligen gör, varför Gustav Vasa var så arg och hur man botar engelska sjukan. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?

– Att ta ett vinnande koncept, i det här fallet världens roligaste barnprogram, och stöpa om till bok är inte helt enkelt, berättar förläggare Maja Lindqvist. Men vi kunde inte låta bli! Och de fantastiska upphovspersonerna har verkligen gjort ett strålande jobb och skapat något helt nytt i bokform. Det är fakta och humor och ursnygga bilder i en lyckad, salig blandning!

Om upphovspersonerna:

Ida Kjellin är manusförfattare och brinner för äventyr för barn och unga. Hon har förutom manus till Världens hemskaste sjukdomar skrivit bland annat långfilmen Bamse och häxans dotter och två julkalendrar för tv och radio. Hon har också skrivit flera internationellt prisade radiodramatiseringar.

Sofia Bergström är en exilvärmlänning med förkärlek till hårdrock och hemskheter (gärna tillsammans). Till vardags arbetar hon som hårdrocksrecensent på Aftonbladet och redaktör och producent på byrån Delta Studios. Hon har tidigare skrivit för musikmagasinet Close-Up Magazine samt gästat program som Musikhjälpen, Efter fem och Musikguiden i P3 i egenskap av hängiven hårdrocksexpert.

Kevin Olberg har illustrerat bilderna i boken.