Bonnier Carlsen, 2022-09-19

Illustration: Oskar Jonsson

Världsnaturfonden WWF i nytt samarbete

Nu lanseras en ny serie böcker om världens vilda djur, där målet är att sprida kunskap och tidigt väcka ungas intresse för djur. De två första böckerna ut är Djuren sover och Djuren äter.

Varför måste en del djur jobba hårt för att få mat medan andra bara behöver öppna munnen? Och varför sover vissa djur nästan inte alls medan andra gräver ner sig och sussar gott hela vintern? Det är några av de frågor som finner svar i de här faktaspäckade böckerna om djurens vanor, där royaltyintäkterna går oavkortat till WWFs arbete för djur och natur i världen.

Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF i Sverige:

– Många barn är fascinerade av djur och vi vill på ett tidigt stadium möta deras nyfikenhet. Vi hoppas att böckerna på ett lustfyllt och kul sätt kan intressera och lära dem mer om vilda djur. Vår förhoppning är också att föräldrar och andra vuxna kommer att engagera sig och lära sig massor av kul fakta.

Böckerna har skrivits av biologer och naturvårdsexperter på WWF. Djurbilder från WWFs egen bildbank kompletteras med illustrationer av naturspecialisten Oskar Jonsson. Tanken är att barn redan i förskoleåldern ska kunna ta del av djurens värld.

Maja Lindqvist, förläggare på Bonnier Carlsen:

– Jag är så glad och stolt att vi på Bonnier Carlsen är delaktiga i det här roliga bokprojektet. Att få jobba med dessa kunniga upphovspersoner och hjälpa dem att sprida sitt viktiga budskap till unga djur- och faktaälskare där ute är en stor ynnest. Jag är säker på att barnen kommer att älska de här träffsäkra böckerna, med saklighet och humor i perfekt balans – och underbara bilder på alla sorters djur.

Fakta om böckerna

Två böcker lanseras initialt inom ramen för samarbetet mellan WWF och Bonnier Carlsen under serienamnet Världens vilda djur.

I Djuren sover får vi får smygtitta på djur som sover mest hela tiden, eller nästan inte sover alls, och djur som sover lite konstigt. Till exempel giraffen och elefanten som oftast sover stående för att det är krångligt att lägga sig ner med så långa ben eller resa sig upp för att kroppen är tung. Vissa djur sover utan att stänga ögonen och andra gräver ner sig över vintern.

I Djuren äter får vi träffa spännande djur från hela världen och se vad de äter. Valhajen, anakondan, kameleonten, schimpansen och fladdermusen har alla helt olika matvanor. Och visste du att flamingon har fått sin rosa färg av maten den äter?