Bonnier Carlsen, 2020-09-15

Foto: Zuhal Kocan

Vinnarmanuset har blivit bok: Det svarta regnet är här

Våren 2019 utlyste Bonnier Carlsen en manustävling med syfte att hitta nästa stora berättare för åldern 7 – 12 år. Hela 833 manus kom in. Vann gjorde debutanten Stina Nilsson vars mörka framtidsdystopi Det svarta regnet nu finns ute.

Stina Nilsson:

– I flera år låg berättelsen i form av ett filmmanus på hyllan, tills en höst då skrivarutmaningen (NaNoWriMo) om att skriva 50 000 ord på en månad började. Jag hade hört om Bonnier Carlsens manustävling och satte genast igång att få manuset till en bok. Jag har nog aldrig skrivit så mycket på så kort tid.

– Jag hade först inte en tanke på att det skulle bli en barnbok, eftersom den var så mörk. Men när jag tänkte efter så var det just berättelserna som vågade vara mörka som fångade mig när jag var barn. De var ett sätt att möta den skoningslösa världen och de hemska karaktärerna på ett tryggt avstånd.

Hur känns det nu när berättelsen finns som bok?

– Det första ordet jag kommer på är konstigt, och overkligt. Jag gick nyss in på storytel och lyssnade lite på boken, och det är som att jag själv inte riktigt kan förstå hur den hamnade där. Mitt barnajag skulle väl hoppa i skyarna nu, och här sitter jag som ett UFO och försöker smälta det hela. Det är så himla roligt, men samtidigt spänt och skrämmande, för det är ju nu som folk får se den. Man sitter och håller tummarna för att de ska tycka om den

Om Det svarta regnet

Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp, så måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont. Det svarta regnet finns även som ljudbok.

Juryns motivering

Liten som stor behöver hopp om att leva istället för att överleva, och det är därför omöjligt att värja sig mot denna gripande, starka och helt och hållet briljanta berättelse om en framtid i svart regn. Vi dras in i en mörk värld där huvudpersonen Liv brottas med viljan att ta sig bort från hemmet där hennes familj håller sig isolerad, rädslan för de faror som finns där ute, som hennes pappa har berättat om, och som familjen måste skydda sig mot, och längtan efter att leva. För Liv är det omöjligt att veta vem hon kan lita på och vad som är sanningen, och för oss läsare är det andlöst spännande från första till sista sidan. Stina Nilssons framtidsdystopi är ytterst välskriven med stilistisk säkerhet. Hon gestaltar barnets utsatthet men också styrka, och ger oss en välbehövlig strimma av det livsavgörande hoppet.

Foto: Zuhal Kocan

Om Stina Nilsson

Stina Nilsson är född 1990. Hon kommer från Borås, men är sedan i höstas bosatt i Danmark. Hon jobbar som översättare och har tidigare studerat film. Det svarta regnet skrevs ursprungligen som ett kortfilmsmanus under studietiden i Falun.

Läs mer om manustävlingen, övriga vinnare och juryn här