Bonnier Carlsen, 2020-04-23

Foto: Zuhal Kocan

Och vinnaren är… Stina Nilsson! Bonnier Carlsens stora manustävling avgjord

Våren 2019 utlyste Bonnier Carlsen en manustävling med syfte att hitta nästa stora berättare för åldern 7 – 12 år. 833 manus kom in, och vinnarna är nu utsedda. Debutanten Stina Nilsson kammar hem första pris för sin mörka framtidsdystopi Det svarta regnet. Detta innebär att hon mottar 100 000 kronor samt får sitt manus utgivet hösten 2020.

Andra pris går till Nina och Willem Källmodin för Salen, och tredje pris till Conny Palmkvist för Mina fem regler för livet. De får 25 000 kr vardera.

Om Stina Nilsson

Foto: Zuhal Kocan

Stina Nilsson är född 1990. Hon kommer från Borås, men är sedan i höstas bosatt i Danmark. Hon jobbar som översättare och har tidigare studerat film. Det svarta regnet skrevs ursprungligen som ett kortfilmsmanus under studietiden i Falun.

Om Det svarta regnet

Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp, så måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont.

"Det var som om världen stannade. För ett ögonblick undrade jag om jag fantiserat ihop allt." Stina om att vinna tävlingen

I flera år låg berättelsen i form av ett filmmanus på hyllan, tills en höst då skrivarutmaningen (NaNoWriMo) om att skriva 50 000 ord på en månad började. Jag hade hört om Bonnier Carlsens manustävling och satte genast igång att få manuset till en bok. Jag har nog aldrig skrivit så mycket på så kort tid.

Jag hade först inte en tanke på att det skulle bli en barnbok, eftersom den var så mörk. Men när jag tänkte efter så var det just berättelserna som vågade vara mörka som fångade mig när jag var barn. De var ett sätt att möta den skoningslösa världen och de hemska karaktärerna på ett tryggt avstånd, säger Stina Nilsson.

Juryns motivering:

"Liten som stor behöver hopp om att leva istället för att överleva, och det är därför omöjligt att värja sig mot denna gripande, starka och helt och hållet briljanta berättelse om en framtid i svart regn. Vi dras in i en mörk värld där huvudpersonen Liv brottas med viljan att ta sig bort från hemmet där hennes familj håller sig isolerad, rädslan för de faror som finns där ute, som hennes pappa har berättat om, och som familjen måste skydda sig mot, och längtan efter att leva. För Liv är det omöjligt att veta vem hon kan lita på och vad som är sanningen, och för oss läsare är det andlöst spännande från första till sista sidan. Stina Nilssons framtidsdystopi är ytterst välskriven med stilistisk säkerhet. Hon gestaltar barnets utsatthet men också styrka, och ger oss en välbehövlig strimma av det livsavgörande hoppet."

Jurymedlemmar om Det svarta regnet

"En hel värld målas upp i denna spännande och omslutande framtidsdystopi, som har ett påtagligt barnperspektiv och en strimma hopp. En stark bokupplevelse som skapar kraftfulla visuella bilder i fantasin, helt omöjlig att lägga ifrån sig." Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare för Unga Klara och jurymedlem.

"Det jag främst fäste mig vid är den stämning berättelsen genomgående förmedlar; en på flera sätt genomförd gestaltning av en evig och ofruktbar höst, en fuktig och lerig tillvaro. Mot denna accelererande förgiftning av miljön står huvudpersonens trots, en kamp där hon gradvis mognar och kommer till insikt om vad hon måste göra."  Magnus Öhrn, lektor och föreståndare vid Centrum för barnkulturforskning och jurymedlem.

"Denna historia var den som stack ut mest för mig. Det var en väldigt speciell känsla av ensamhet och förödelse som författaren verkligen lyckades förmedla på ett spännande sätt. Enligt mig var det här en bladvändare som man inte glömmer i första taget! Även väldigt välskriven." Maja Engström, 13 år, skolelev och jurymedlem.

"Berättelsen är väldigt egen och väcker många frågor. Det är spännande att se allt ur detta perspektiv och jag kan tolka berättelsen på flera olika sätt."  Ingrid Danielsson Walldén, 13 år, skolelev.

Foto: Zuhal Kocan

Tävlingens beskyddare om Det svarta regnet

”En driven äventyrsberättelse som väcker de stora frågorna. Jag läste den i ett svep, men den stannade kvar i mig länge, precis som en riktigt bra bok ska göra.” Åsa Larson, författare

”Filmen startar direkt i huvudet. Det svarta regnet är en varm skildring om en isolerad, utsatt familj med en mycket oväntad vändning.” Martin Widmark, författare

Om andrapristagarna

Foto: Kim Williamsson

Nina Källmodin har tillsammans med sonen Willem Källmodin, 11 år, skrivit spökberättelsen Salen. Nina Källmodin jobbar som bibliotekarie och tidigare som journalist. De bor i Nusnäs i Dalarna.

Juryns motivering:

Med absolut gehör för vad som gör en klassisk spökhistoria hårresande och gastkramande håller Nina Källmodin och sonen Willem läsaren i ett järngrepp. En välkänd skolmiljö förvandlas till en plats där dåtid möter nutid, och livsavgörande obetänksamma handlingar i det förflutna får ödesdigra konsekvenser. Tre barn tvingas ställa de vuxnas ödesdigra misstag tillrätta. I skolans innersta hemliga rum möter de och vi skräcken och fasan då barnen tvingas anta utmaningen att befria det instängda men inte bortglömda. Salen får läsaren att tappa tid och rum när författarna skickligt fångar vår universella rädsla för det okända.

Om tredjepristagaren

Foto: Mickael Tannus

Conny Palmkvist får tredjepriset för sin berättelse Mina fem regler för livet. Han debuterade 2005 och har jobbat som redaktör, litteraturkritiker, spökskrivare, samt även med barn- och ungdomsverksamhet på Stadsbiblioteket i Helsingborg där han är bosatt. Han har belönats med Helsingborgs Dagblads kulturpris 2007, Selmapriset 2015 och Umeå Novellpris 2009

Juryns motivering:

En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra. Conny Palmkvist berättar med säker hand den ovanliga berättelsen om Anton, vars tillvaro till en början präglas av utsatthet och en känsla av att inte kunna vara den han egentligen är. Men när en rad oväntade och mystiska uppdrag tar honom på utmanande äventyr långt från hans vanliga tillvaro, vänds allt upp och ner. Utan att veta syftet ger han sig ut enligt instruktionerna, och de han möter ger honom något som kan göra livet lättare att leva.

Tack juryn till juryn och alla barngrupper!

Juryn utgörs av:

  • Al Gore Contreiras, 12 år, skolelev
  • Farnaz Arbabi, regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Unga Klara
  • Fredrik Olsson, innehållsutvecklare och ljudboksredaktör Bonnier Audio
  • Gunilla Lind, barnbokhandlare
  • Ingrid Danielsson Walldén, 13 år, skolelev
  • Johanna Lundin, recensent och kulturskribent
  • Magnus Öhrn, lektor samt föreståndare vid Centrum för barnkulturforskning
  • Maja Engström, 13 år, skolelev
  • Ulrika Caperius, juryns ordförande och ansvarig förläggare Bonnier Carlsen

Juryn har haft hjälp av barngrupper runt om i landet som läst och hjälpt till att sålla bland alla manus. Stort tack till alla barn, bibliotekarier och teaterledare som organiserat detta på Piteå stadsbibliotek, Vadstena unga teater och Hjällbo bibliotek!

Läs mer:

Över 830 manus till Bonniers Carlsens stora manustävling

Bonnier Carlsen utlyser manustävling