Bonnier Carlsen, 2023-03-14

Foto: Stefan Tell

Luriga pranks och ondskefulla planer – nu får Spelmästaren en egen bok

Tio månader efter Yumi & Tomus succédebut släpps Spelmästarens officiella guide till ondskefulla planer och mästerliga pranks för odågor och prankmästare. I boken blir Yumi & Tomu inbjudna till Solskensparadiset Relax och Spa av Baron von Fejkenburg af Fejberga. Trots att det låter lite misstänksamt åker de ändå dit. Spelmästaren är en av karaktärerna från deras youtubekanal, som i debutboken Yumi & Tomu i Spelmästarens händer försökte fånga in de populära youtubestjärnorna en gång för alla för att stjäla deras lajks.

Den kreativa duon skapar innehåll för främst Youtube, TikTok och andra sociala medier, men har den senaste tiden även ägnat sig åt skådespeleri, att leda barnprogram, och inte minst att skriva böcker. Att få över idéerna i bokform var till en början utmanande för att det kräver större eftertänksamhet än att publicera snabba videor.

Yumi & Tomu. Foto: Stefan Tell.

Sedan boksläppet i maj förra året har Yumi & Tomu ägnat mycket tid åt att träffa fans och signera böcker, där varje barn får odelad uppmärksamhet av de snälla idolerna. Med sina drygt 700 000 följare har de en unik chans att påverka barns läsning positivt, något de märkt av då de blivit kontaktade av både barn och deras föräldrar som säger att Yumi & Tomu i Spelmästarens händer har gett läslust och inspiration att läsa fler böcker. Det är något som paret är stolta över att ha bidragit till, när så mycket annat slåss om barns uppmärksamhet idag.

Författaren Maria Frensborg. Foto: Eva Lindblad.

Att läsa en riktigt spännande bok tycker de själva är en helt fantastisk upplevelse. Som barn läste Tomu serietidningar tills de var helt trasiga. Än idag kan han komma ihåg viss dialog och illustrationer. Yumis favoritbok var Vitnos, skriven av Marie Louise Rudolfsson. En perfekt bokserie för en glad hästtjej.

Illustratör Gustaf Lord. Foto: Stefan Tell.

Spelmästaren då. Vem är han egentligen och varför är han så avundsjuk på Yumi & Tomu? Det är det ingen som vet, inte ens de själva. Men det de vet är att han verkar tro att allt i livet handlar om att ha många följare och lajks. Även om Yumi & Tomu tycker att det är enormt kul att ha många följare som gillar det de gör och tittar på deras videor, är det ju inte det som definierar dem som människor. Men det verkar Spelmästaren ha lite svårt att förstå!

Mer om boken Spelmästarens officiella guide till ondskefulla planer och mästerliga pranks för odågor och prankmästare:

Äntligen har Spelmästaren fått en egen bok och med den vill han göra sina läsare lika onda som honom, samtidigt som han gör allt för att förstöra för Yumi och Tomu. I den här boken finns tips på massvis av listiga planer och luriga pranks, aktiviteter och bus. Men se upp! Den som bygger en fälla åt andra, fastnar ofta i den själv…