Bonnier Carlsen, 2021-12-13

10 böcker som utspelar sig i juletid

Julen smyger sig sakta på, och vad passar inte bättre än att frossa i den fantastiska julkänslan? Vi har listat 10 böcker som utspelar sig runt juletid. Mysiga böcker att läsa tillsammans hela familjen.

En ful jul av Emma Karinsdotter & Agnes Jakobsson

Lisbet och Sambakungen är tillbaka! Det närmar sig jul och hela klassen längtar nästan ihjäl sig. Men varken Lisbet eller hennes kompis Hanin firar jul och vet hur man gör. Lisbet blir allt mer sugen på att få fira en Riktig jul. Problemet är bara att farmor Sambakungen hatar traditioner och vill göra allt på sitt eget sätt. Någon som däremot vet exakt hur julen bör firas är deras granne. Tyvärr är han en riktig surgubbe (och eventuellt också en kattnappare!). Hur ska Lisbet våga närma sig honom för att komma över hans expertkunskap?

En helt vanlig jul med familjen Jansson av Martin Widmark & Pelle Forshed

Det lackar mot jul, och hemma hos familjen Jansson är julstöket i full gång. Men det är inte helt enkelt för barnen Kajsa och Alvin att hålla reda på sina retsamma, lekfulla och hopplöst busiga föräldrar. Låter det märkligt? Inte alls. Det är för att det här är en galet knäpp och rolig familjeberättelse där barn och vuxna har bytt roller med varandra. Barnen Kajsa och Alvin har axlat föräldrarollen medan deras mamma och pappa har ruskat av sig den. Istället hugger sig föräldrarna nu familjens gran i parken, kräver en snöslunga och en teve i julklapp, och julpysslar med grannfamiljen, som nämligen har en exakt likadan familjesituation. Och när farfarsfar generalen ska vara tomte på julafton, ja då går det mesta på tok.

Jul i Valleby – julsabotören av Martin Widmark & Helena Willis

Det är kvällen innan julafton, och Vallebyborna har samlats i kyrkan för en mysig pysselkväll. Men mitt under pysslandet händer det som inte får hända: Jesusbarnet som ska ligga i julkrubban försvinner! Vem är skurken som vill sabotera julen?

SagaSagor – Den underliga julklappen av Josefine Sundström & Emma Göthner

Saga ska fira jul med familj och släkt hos morfar. Bilen är fullpackad med sängkläder, julklappar och mat. Det är härligt och pirrigt med julafton. Vad är det till exempel för en konstig julklapp som mamma och pappa har surrat fast på biltaket? Och kan en jultomte också dö, precis som Sagas mormor gjorde en gång för länge sedan.  Och vem är egentligen den där jultomten som delar ut klapparna när morfar gått ut för att köra in traktorn i garaget?

Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz & Elin Sandström

Det är i början av december 1975. Flora Winter och hennes mamma Linn har kommit till den lilla kuststaden Helmersbruk där de hyr en portvaktsstuga som ligger intill en förfallen herrgård. Julen nalkas, men den kommer nog inte att bli något vidare. Pappa är ju inte längre med, mamma har fullt upp med sitt jobb och dessutom glömde hon pyntet hemma. Medan mamma jobbar vid skrivmaskinen bekantar sig Flora med omgivningen. Hon lär känna den snälle med allvarlige farbror Fridolf som bor på ägorna. En mystisk pojke dyker upp och försvinner innan Flora hinner ställa sina frågor. En snövit ekorre verkar vilja Flora något. Allt verkar kretsa kring själva herrgården, som kanske ändå inte är så öde som alla tror …

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson

Det är jullov. Alba och hennes lillasyster Ellen är i Stjärndalen och hälsar på hos morbror Baltzar. En dag strax före julafton, när snön yr och vinden, viner visar han systrarna ett gammalt miniatyrhus som en känd snickare skapat. Miniatyrhuset skrämmer Alba. På nätterna hör hon röster som viskar att julen är den farligaste tiden på året, och någon tänder en eld i det lilla husets kakelugn.

Elsa Beskows jul av Elsa Beskow

Elsa Beskows klassiska sagor "Petters och Lottas jul", "Olles skidfärd" och "Tomtebobarnen" blandas med stämningsfulla sånger och verser för årstiden. En nostalgisk resa hundra år tillbaka som skildrar en svunnen tid, men där fantasin och de spännande världarna samtidigt är tidlösa

Pelle Svanslös och julklappstjuvarna av Åsa Rönn, Michael Rönn, Gösta Knutsson & Lovisa Lesse

Det är jul igen i katternas Uppsala, och alla skyndar sig att baka, pynta och köpa julklappar. Pelle har ett nytt, fint strömmingskort som han sparat alla sina julklappspengar på. Men just när han ska julhandla på KEA, Katternas Eget Varuhus, försvinner det! Vart kan det ha tagit vägen, kanske är det stulet? Som tur är blir Pelle och Maja inbjudna att tävla i den kluriga TV-frågesporten Kattjakten, där vinstsumman precis räcker till julklappar. Men deras motståndare Bill och Bull har något misstänkt för sig. Är det fusk på gång i TV-studion?

Nattexpressen av Karin Erlandsson & Peter Bergting

Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord ...

Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi & Filippa Widlund

Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas. De enda som inte jäktar är de räddhågsna och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem?