Bonnier Carlsen, 2024-01-25

Foto: Maria Fäldt

Adlibrispriset 2023 till Linda Jones för De tar allt ifrån mig

Nu har Adlibris läsare röstat fram sin favorit under 2023. Linda Jones utsågs till Årets bästa ungdomsbok för De tar allt ifrån mig. Adlibrispriset 2023 delades ut i Stockholm på en gala den 24 januari.

Om priset

Prismottagaren av Adlibrispriset får en statyett i formen av ett bokstöd. Priset delas ut i nio olika kategorier av läsare som får rösta på ett urval böcker baserat bland annat på nätbokhandelns försäljningssiffror.

Om boken

"Augustnominerad och andlöst välskriven inlandsroman. En tät och gnistrande skildring av en uppväxt i ett Sverige där samhället monteras ner. Där raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i sina egna händer."

De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes finger kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.

"Skrivandet gör mitt liv mer meningsfullt"

Läs en intervju med Linda där hon berättar om skrivandet och boken

Om Linda Jones

Linda Jones är journalist och författare, bosatt i Luleå. För sin debutroman Bete sig tilldelades hon Norrlands litteraturpris. Ungdomsromanen De tar allt ifrån mig nominerades till Augustpriset 2023. Hon gillar att vandra på kalfjället och har jägarexamen sedan några år tillbaka, men har aldrig skjutit ett djur.