Bonnier Carlsen, 2022-04-11

Foto: Getty

8 böcker att läsa i påsk

Påsklovet är snart här och förhoppningsvis också våren ... En hel vecka med tid för att drömma sig bort i härliga och spännande berättelser. Här bjuder vi på vårt eget Gott & Blandat – för ett påskägg fyllt av läsgodis.

Sagan om Sjönöff och Mantauran av Erik Magtorn

Den som en gång mött Mantauran blir tångtokig för livet! Sjönöff blir darrig i svansen bara av att höra talas om det fruktansvärda odjuret. Annat är det med hans kompis Grimma. Hon älskar farligheter och har bestämt sig för att ta reda på om legenden om Mantauran verkligen är sann. Ska Sjönöff våga lämna den stillsamma viken och följa med Grimma på hennes äventyr? Tänk om de blir tångtokiga båda två!

Ålder: 3-6 år

Köp Sagan om Sjönoff och Mantauran

Yumi & Tomu. Spelmästarens officiella guide till ondskefulla planer och mästerliga pranks för odågor och prankmästare av Tomu, Yumi, Maria Frensborg & Gustaf Lord

Bästisarna Yumi och Tomu är på plats i högkvarterat Pandai och jobbar för fullt med knasiga videor och oumbärliga uppfinningar. Då dimper det ner en inbjudan till en lyxig spahelg i postlådan. Hurra! Packa väskan! Men kanske borde de två vännerna vara på sin vakt, inbjudan är nämligen skickad av någon som heter Baron von Fejkenburg af Fejkberga ... Kan det vara Spelmästaren som är i farten igen? Busig handbok av Spelmästaren!

Ålder: 6-9 år

Köp I spelmästarens händer

Nelly Rapp och skogsfrun av Martin Widmark och Emil Maxén

Mysrolig spänning om monsteragenten! När farbror Hannibal kommer hem från sin dagliga skogspromenad kokar han av ilska – någon har flyttat på stenarna som markerar gränsen för hans mark! Stöld! Vad ska han ta sig till? Dessutom dyker en kvinna plötsligt upp på Nellys och Valles skola. Hon har grönt hår och verkar ha en särskild förmåga att påverka naturen runt omkring sig. Snart ska det visa sig att hon också behöver hjälp …

Ålder: 6–9 år

Köp Nelly Rapp och skogsfrun

Nelly Rapp och varulvarna av Martin Widmark och Emil Maxén

Mysrolig spänning om monsteragenten! Snart är det fullmåne och Nelly Rapp har fått order från LENASLEVA att inta högsta beredskap. För då förvandlas vissa varelser från vanliga människor till livsfarliga, blodtörstiga bestar! När Nelly möter de tystlåtna hundskötarna Ralf och Vanja, ringer LENA-SLEVAs varningar i öronen. De går nämligen lite framåtböjda, andas med öppen mun och bär solglasögon oavsett väder.

Ålder: 6-9 år

Köp Nelly Rapp och varulvarna

Fullt ös av Jeff Kinney

Greg Heffley upptäcker att vägen till ära och berömmelse kan vara väldigt hård. När han bestämmer sig för att haka på storebrorsan Rodricks band, Böjs i Blajan, vet han inte riktigt vad han gett sig in i. Men han inser snart att det coola rock’n’roll-livet innebär sena kvällar, obetalda spelningar, bråk med andra bandmedlemmar och brist på pengar. Kommer Greg att kunna hjälpa Böjs i Blajan att bli det legendariska band de tror att de är? Eller är deras musik för dassig?

Ålder: 9-12 år

Köp Fullt ös

Ödetsryttarna. Aideens gåva av Helena Dahlgren

Den magiska hästrasen starbreeds, som bara öns på Jorvik, verkar vara hotad. Det var länge sedan en starbreed föddes, så när det ryktas om att ett föl är på väg ger sig Ödesryttarna iväg för att hitta det. Men de upptäcker snart att mycket mer står på spel – själva magin på ön är på väg att försvinna. Och bakom allt är det någon som drar i trådarna. Men vem, eller vilka?

Ålder: 9-12 år

Köp Ödesryttarna. Aideens gåva

Hjärtat i källaren av Micaela Favilla

I källaren till höghuset där Aurora bor hittar hon en märklig inlagd rödbeta. Eller är det i själva verket ett hjärta? En sak är i alla fall säker: Så snart hon plockat upp den röda, bultande klumpen börjar märkliga saker hända. Det är som om en främmande kraft börjar styra Aurora mot just det som hon är räddast för … En varm, rolig och lite läskig historia om att inte våga – och vad som händer om man gör det ändå.

Ålder: 9-12 år

Köp Hjärtat i källaren

Hemmet för bortrövade barn: Fällan av Camilla Lagerqvist

På Adams gård bor det fem barn som han, Lilly och Kati rövat bort – eller snarare befriat –  från hemska levnadsförhållanden. Än så länge är de trygga, men det finns fortfarande många som far illa och som behöver deras hjälp. Samtidigt blir det allt svårare att hålla gården hemlig.När Adam och Lilly träffar en flicka som är inlåst på ett hospital vill de rädda även henne. Vågar de riskera gårdens trygga tillvaro för ett enda barn? Tredje avslutande delen.

Ålder 9-12 åe

Köp Hemmet för bortrövade barn: Fällan