Bonnier Carlsen, 2022-09-05

Foto: Getty

6 böcker för hästälskaren

Galopperande hästäventyr, stallkompisar, hopptävlingar och käpphästläger. Här har vi listat sex olika böcker för dig som inte kan få nog av hästar.

 Molly är bäst av Siri Spont

Det anordnas en hopptävling i byn och självklart får alla vara med. Men Ebba är tveksam, hon älskar sin häst Molly men hon gillar inte att hoppa. Men tänk om hon låter sin kompis Wilma hoppa med Molly, då kanske hon själv slipper …

”Molly är bäst” är den andra boken i den lättlästa serien MOLLY, som handlar om hur det är att ha häst på riktigt: slitigt, lerigt och helt underbart.

Ålder: 6-9 år

Köp boken här.

Älskade Sigge av Lin Hallberg

Den stora, internationella shettistävlingen närmar sig och det är allt som Elina och hennes stallkompisar alltid har drömt om. Men plötsligt en dag börjar Sigge halta! Hur ska det nu gå?

Stormande känslor och hästkärlek i den tjugonde boken i succéserien om den lilla shetlandsponnyn Sigge och stalltjejen Elina.

Ålder: 6-9 år

Köp boken här.

Världens sämsta lov av Jenny Bicho

Äntligen är det dags för tre härliga dagar på käpphästläger tillsammans med Cleo! Men det blir inte riktigt som Vilde tänkt sig, orättvisor gör att vänskapen plötsligt ställs på prov. Det kommer även dåliga nyheter om liv och död, vilket får Vilde att besviket konstatera: Det här är världens sämsta lov!

Ålder: 6-9 år

Köp boken här.

Stallberättelser från Jorvik av Helena Dahlgren

Jorvik är en magisk ö som är mest känd för alla sina stall och hästar. Men det finns nästan för många, för någonstans på ön så finns det någon som behöver Ödesryttarnas hjälp. Det finns ingen tid att spilla, Ödesryttarna rider mellan de olika stallen på ön för att försöka lista ut vad som har hänt, innan det är försent.

 Kittlande mysterier, mysiga miljöer och – förstås – vänskap.

Ålder: 9-12 år

Köp boken här.

Den nya hästen av Catherine Hapka

Layla är tolv år och hon spenderar gärna många timmar i Moorlandstallet, trots att hon känner sig lite utanför. Laylas gamla bästis verkar hellre umgås med sina nya kompisar i stallet. Och hon tänker inte börja tävla, precis som hennes syster Jana gör.

En dag dyker det upp en ny häst till stallet – Galaxy. Men det är något som inte riktigt stämmer med Galaxy, hon förstår inte vanliga ridhjälper och inte ens ridlärarna lyckas klara av henne. Men så fort Layla ser på Galaxy är det som att de kan kommunicera med varandra utan ord. Layla känner att de har ett särskilt band och Galaxy verkar vara hästen hon alltid drömt om!

Ålder: 9-12 år

Köp boken här.

Indra Larssons vilda hästkärlek av Lin Hallberg

Indra har världens bästa sommarlov. Hon har under sommaren fått i uppdrag att ta hand om den livströtta ridskolehästen Dexter och den vilda ponnyn Ruby, det är ganska svårt men också väldigt underbart. Men när Indra får höra att båda hästarna ska säljas blir det svårt att glädjas åt hästarnas framsteg. Det känns som att Indras hjärta ska gå i tusen bitar …

Ålder: 9-12 år

Köp boken här.