Bonnier Carlsen, 2021-11-11

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå har sålt i en miljon exemplar – i år

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå ökar i popularitet. Sedan första boken kom ut år 2002 har de sålt i totalt 7,5 miljoner exemplar, och bara i år har böckerna hittills sålt i hela en miljon exemplar. Martin Widmark och Helena Willis har även toppat bibliotekens lista över de mest utlånade författarna/illustratörerna 13 år i rad.

Foto: Thron Ullberg

Vad tror du det är som gör att böckerna har blivit så älskade genom åren? Vad är hemligheten?

– För det första gillar man ju en riktigt god deckargåta att försöka klura ut före Lasse, Maja och Polismästaren. Att få lägga pussel och grubbla på vad som egentligen har hänt. Det lilla tävlingsmomentet är spännande. Sedan är det också härligt att få återkomma till en välkänd plats i bok efter bok. Det är mysigt att så väl veta vilka som bor i Valleby som att ha sina egna favoriter att följa. Dessutom är det roligt i Valleby. Martin skriver med en sån jäkla humor! säger Helena Willis.

Böckerna har även sålt i 4,5 miljoner exemplar utomlands och översatts till 36 språk. Det har kommit ut 30 mysterier med Lasse och Maja. Det senaste heter Musikmysteriet. Just nu pågår en musiktävling där läsarna kan delta genom att knåpa ihop en låttext till karaktären Erroll Wiiking! Klicka gärna här

Om Musikmysteriet

Hela Valleby har samlats för att se det berömda dansbandet Errols, som är på turné genom staden. Det blir en kväll att minnas - men dagen därpå är alla biljettpengar stulna! Vem ligger bakom? Kan det vara Sara från cafét, som verkar betuttad i sångaren? Eller är det den kaxiga trummisen Nadja Ra-Kadam? Och varför tycker Maja att hon har sett den engelske basisten förut någonstans...? Ett extra färgstarkt LasseMaja-mysterium där trumsolon trummas, buggar buggas och en oväntad familjehemlighet avslöjas.