Bonnier Carlsen, 2021-01-15

Bonnier Carlsen toppar listan över de mest sålda böckerna 2020

Bonnier Carlsens utgivning toppar listan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna 2020. Det visar de årstopplistor som Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen presenterat i veckan.

Boken som inte ville bli läst av David Sundin är den mest sålda barn- och ungdomsboken. Ytterligare två titlar från Bonnier Carlsen finns med i topp 10; Den sista kampen, femte delen i serien om Musse & Helium av Camilla Brink och även Detektivmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis.

Boken som inte ville bli läst

Komikern och tv-profilen David Sundins Boken som inte ville bli läst är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken.

Den sista kampen

Musse och Helium må vara små, men de är modiga som få. Trots att de för tillfället är inlåsta i en mörk, fuktig källare i Duvjägarnästet, så vägrar de att ge upp. När mössen får reda på att Duvjägarna tänker skada katten Sigge ifall de vägrar hjälpa Duvjägarna att hitta Guldosten, måste mössen tänka och agera snabbt. Guldosten finns fortfarande gömd där ute någonstans. Frågan är: kommer det bli de onda eller de goda som finner den först?

Detektivmysteriet

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är Sveriges mest sålda barnböcker. När en värdefull tavla stjäls från Vallebys museum dyker stjärndetektiven Torkel Nööt upp från ingenstans. Han verkar veta allt om Vallebyborna och hans detektivkunskaper verkar till och med vassare än Lasse och Majas! Snart har Torkel Nööt pekat ut taveltjuven och dessutom blivit allas favorit. Till och med polismästaren låter sig övertygas av hans självsäkra framfart och arresterar muttrande den utpekade.

Listorna redovisar försäljning i fysisk bokhandel, internetbokhandel och dagligvaruhandel. Till hela listan.