Bonnier Carlsen, 2021-04-16

Foto: Stefan Tell

Elin Ek aktuell med fjärde boken om Athena

Det är nu det händer! Athena har fyllt tretton och ska äntligen börja i 7b. I Elin Eks fjärde bok Athena. Det är aldrig försent klurar Athena mycket på hur man ska få gamlingar att piggna till och ta fajten för klimatet.

Elin Eks Athena är en schysst kompis som med stark självkänsla och ostoppbar attityd försöker förändra världen till det bättre och lämnar läsaren med känslan att ingenting är omöjligt. Upsala Nya Tidning: ”… en modern Pippi som vägrar bli insorterad i ett fack. Hon är supersmart och klurig och hittar de mest påhittiga lösningar".

Frågestund med Elin

I den fjärde boken om Athena är det dags att börja högstadiet. Stort! Har du några egna minnen från den tiden som du haft nytta av när du skrivit?

– Massor! Framför allt glädjen och pirret och förväntan. Jag tycker många vuxna demoniserar högstadiet därför vill jag lyfta fram hur roligt det kan vara också.

Du har hyllats för din förmåga att skildra just 12-13-årsåldern på ett så trovärdigt sätt. Hur gör du?

– Jag brukar säga att jag har en stark inre 13-åring, haha. Men jag tror att det beror på att jag kommer ihåg så mycket från den tiden, jag har så många minnen från när jag var 12 år men om du frågar mig vad jag gjorde när jag var 26 eller 39 så har jag ingen aning!

Athena driver Rädda-jorden-klubben och är en hängiven klimataktivist. Hur kommer hennes miljöengagemang till uttryck i den här boken?

- De börjar hänga på ett äldreboende och inser att det finns 1,6 miljoner pensionärer i Sverige som bara sitter och vilar hela dagarna. Vilket slöseri - de är ju potentiella klimataktivister med ett sjukt stort nätverk! Men RJK förstår att de måste stimuleras för att kunna piggna till och göra nytta, så med bl a wi-fi och PlayStation ska de få åldringarna att bli vakna miljökämpar.

Serien om Athena har fått en enormt fin respons. Vad tror du det är som tilltalar läsarna så mycket?

– Känslan av att allt är möjligt. När allt verkar kört så hittar Athena ändå en lösning. Dessutom är det väldigt roligt med en pladdrig, varm, omtänksam 12-åring med stark självkänsla och hybris som ser som en livsuppgift att fylla i folks kunskapsluckor. Hon har också ett roligt sätt att betrakta vuxenvärlden och framför allt sin mormorsgeneration av 40-talister.

Hur skulle du beskriva en typisk Athena-läsare?

– En 11-årig tjej. Men jag har skrivit böckerna så att de ska passa perfekt som familjelyssning, till exempel i bilen på väg till stugan, det finns något för alla.

Elin Ek: ”Jag bröt mot normer för hur flickor ska vara”

Elin Ek: Därför är det grymt att vara 13 år

Om boken

WHAT?! Det finns allts. 1,6 miljoner möjliga klimataktivister i Sverige som mest ligger och VILAR hela dagarna?! Vilka? Jo, pensionärerna! Men hur för man gamlingar att piggna till och fajtas för klimatet? Det här är ett fall för Rädda-Jorden-Klubben!

Men vem messar Ronja med när vi har viktiga saker att planera? Och hur snor man användbara saker från Biggan och Göran som de inte längre behöver? Och tänk att min trettonde födelsedag skulle bli mitt livs BÄSTA p g a vissa presenter och en puss … och att äntligen börja i 7 b!

Sagt om böckerna i serien

”Jag kunde inte sluta läsa!” 5 KP av 5 Kamratposten

”Athena får både mig och 10-åringen att skratta högt och jag rekommenderar varmt att läsa den tillsammans i familjen.” barnensboktips.se

”...omöjlig att värja sig ifrån” Go’kväll, SVT

Om Elin Ek

Elin Ek är programledare och författare. Hon är mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR.