Bonnier Carlsen, 2022-08-15

Foto: Getty

Fem perfekta böcker för skolstarten

Äntligen dags för skolstart! Sommarlovet närmar sig sitt slut och skolstart väntar för de små. Här tipsar vi om några böcker som passar perfekt för skolstarten och alla dess känslor.

Min egen bok om att börja förskoleklass av Soile Lillnor & Katja Tydén

För många barn är det en stor förändring att börja i skolan, med många förväntningar, funderingar och förhoppningar. Här är boken som får alla barn att se fram emot skolstarten. Boken blandar berättelser med fakta om skolstart och barnen får själva vara med och göra fylla-i-övningar som inte kräver att man ska kunna skriva själv.

Berättelserna i boken är tagna ur Katja Tydéns böcker Nu börjar vi skolan!, Vi i klassen och Snart sommarlov!.

Ålder: 6-9 år

Köp Min egen bok om att börja förskoleklass

Sillen börjar i skolan av Anna Ehring

Det är skolstart och Sillen ska börja förskoleklass. Det är upprop i klassrummet och fröken läser upp namn efter namn. Men inte Sillens. Eller? ”Hugo? Har vi hugo här?” Jo! Sillen heter ju Hugo egentligen, men ingen kallar honom det. I den här boken får vi möta Hugo ”Sillen” Ström som är sex år. Livet är i förändring och nya grejer – njaa det är inte riktigt Sillens grej.

Stormande känslor, små som stora tankar och en berättelse om att hitta sig en ny kompis!

Ålder: 6-9 år

Köp Sillen börjar skolan

Klass 1b. Rädda träden av Helena Bross

Plötsligt en dag kommer det två farbröder till klass 1b:s skola. De kliver runt på skolgården och sätter upp band runt träden. Träden ska tas bort och det ska bli parkeringsplatser där träden stått. När klassen kommer till fritids blir de både arga och ledsna. Hur ska det nu gå för träden och alla fåglar och fågelholkar som de satt upp? Linus får en idé: De ska protestera!

Rädda träden är den tjugosjätte fristående boken om kompisarna i Klass 1b. Det är lättlästa böcker som passar perfekt för nybörjarläsarna med igenkänning för både killar och tjejer.

Ålder: 6-9 år

Köp Klass 1b. Rädda träden

Den magiska djuraffären. Bos bästis av Lin Hallberg

Bo bor väldigt trångt. Han har många syskon och det finns inte plats för något husdjur. Men tanten i Den magiska djuraffären vet exakt vilket djur som Bo behöver. För visst vore det passande med ett djur som kan hjälpa honom att lära sig räkna?

Den magiska djuraffären: Bos bästis är en Extra lätt att läsa-serie med djur och magi i bästa kombinationen för nybörjarläsarna. Boken består av korta meningar med text i versaler och vackra illustrationer skapade av Jonna Björnstjerna.

Ålder: 6-9 år

Köp Den magiska djuraffären: Bos bästis

Klass 1b. Bokstavs-skoj av Helena Bross

En superrolig bok för dig som älskar att rita, skriva och öva på bokstäver. En fylla-i-bok som passar perfekt för nybörjaren. Måla och rita, leta och para ihop stora och små bokstäver, hitta bokstäverna i ditt namn. 

Ålder: 6-9 år

Köp Klass 1b. Bokstavs-skoj