Bonnier Carlsen, 2019-10-11

Foto: Thron Ullberg

Martin Widmark – Sveriges mest utlånade författare

För elfte året i rad toppar Martin Widmark listan över bibliotekens mest utlånade författare. Hans böcker har under 2018 genererat 1,6 miljoner utlån.

Martin Widmark är kanske mest känd som författaren bakom succéböckerna om LasseMajas detektivbyrå, men han har även uppmärksammats för sitt engagemang för barn och läsning. Han är initiativtagare till projektet En läsande klass som verkade för att sprida kunskap om, och verktyg för, att jobba med läsförståelse i skolan. Han har verkat som delegat i den av regeringen tillsatta Läsdelegationen och 2014 tilldelades han av Sveriges regering medaljen "Illis quorum meruere labores" av guld i 8:e storleken för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”. Han är också initiativtagare till satsningen Bokgåvor till förskolan som administrerades av Kulturrådet på uppdrag av regeringen.

Martin Widmark har sålt över 5,5 miljoner böcker i Sverige, över 8 miljoner runt om i världen, och är översatt till 35 språk. I år tog han, tillsammans med Helena Willis, emot priset för Årets barndeckare i Crimetime Awards på Bokmässan i Göteborg.

På andra plats över mest utlånade upphovspersoner kommer Helena Willis med 1 miljon utlån.