Bonnier Carlsen, 2020-09-17

Foto: Caroline Andersson

Med nördens brinnande intresse

Sarah Sheppards faktaböcker för barn står i en klass för sig. Med nördens brinnande intresse dyker hon ner i olika ämnen och visar oss andra hur fantastisk vår planet är.

Varför försvinner flygplan i Bermudatriangeln? Vart har Atlantis tagit vägen? Vem tog den heliga graalen? och vad är det egentligen för skumma grejer som pågår i area 51? Om du (liksom miljoner andra människor) funderar på de här sakerna eller planerar en tur till någon av jordens mystiska platser är Mystiska platser & olösta mysterier boken för dig.

Med hjälp av kartorna kan du bland annat drömma dig bort till ett slukhål som brinner, Tutankhamuns grav eller den mystiska Yetins bergstopp. När Sarah Sheppard förklarar det oförklarliga ryms det mesta och lite, lite till.

Sarah Sheppards dinosaurieböcker blir animationsserie

Dino deluxe – en lekutställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Tipsrunda Mystiska platser & olösta mysterier

Frågestund med Sarah

"Jag är väldigt fascinerad av bergsklättring. Att läsa om det alltså – jag är en mycket erfaren skrivbords-alpinist!"

Berätta kort om dig själv!

Jag är författare, illustratör och allmän faktanörd.  Jag skriver och ritar om sånt som jag själv tycker är spännande!

Hur skulle du beskriva din nya bok?

I I Mystiska platser & olösta mysterier har jag samlat allt märkligt, mystiskt och fantastiskt som finns på jorden. Den handlar både om saker som man vet finns, och saker man kanske hoppas finns! Man kan läsa om slukhål, grottor, Bermudatriangeln, Atlantis, den heliga graalen, extrema platser, läskiga platser, avlägsna platser, utomjordiska platser... Och så får man reda på var Bigfoot, Mothman, Loch Ness-odjuret och deras många kollegor (kanske) bor världen över!

Du har skrivit och illustrerat många barnböcker, hur hittar du de olika ämnen/områden som du skriver om?

Det är lätt. Jag skriver om sånt jag själv tycker är spännande! Min förläggare brukar säga att jag har samma intressen som en genomsnittlig femåring. I många fall leder också en bok till en annan. När jag hade skrivit min bok Viktiga kartor hade jag så otroligt mycket material som inte fick plats, så det fick bli en hel bokserie, Jorden runt, där jag har plats att fördjupa mig lite mer. Mystiska platser är del tre i den serien.

Något mysterie som du är särskild nyfiken på och skulle vilja grotta ner dig ännu mer?

Alla! Ju mer man lär sig om – nästan vad som helst – ju roligare och intressantare blir det! Men om jag får välja ett resmål så blir den brinnande gaskratern "the Gate to Hell" i Turkmenistan. Min drömsemester!

I boken förekommer det många olika mystiska varelser – har du någon favorit?

Jag är väldigt fascinerad av bergsklättring. Att läsa om det alltså – jag är en mycket erfaren skrivbords-alpinist! Så min favorit är nog Yetin, som gäckat bergsbestigare i alla år. Förra året rapporterade till exempel den indiska armén att de hittat Yeti-spår i Himalaya!

Vem kommer älska Mystiska platser & olösta mysterier?

Alla som gillar mystiska och spännande saker, figurer och platser!  När jag är på författarbesök i skolor händer det att barn utbrister: Berätta ALLT om Bermudatriangeln. I den här boken har jag äntligen fått göra just det. Boken är skriven till barn, men jag lovar att det finns en massa historier i den som kan liva upp vilken småtråkig vuxen-middag som helst!

Om Sarah Sheppard

Efter en universitetskurs i paleontologi blev Sarah Sheppard dinosauriefantast och skrev faktaboken Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008. Hennes kartbok Viktiga kartor –  för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet för vår fantastiska planet hos tiotusentals barn och tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok. Sarah fortsätter resan med nya bokserien Jorden runt.