Bonnier Carlsen, 2024-02-20

Foto: Caroline Andersson Renaud

Melody Farshin belönad med Expressenpriset Heffaklumpen 2023

Melody Farshin har tilldelats Heffaklumpen 2023. Priset är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som delas ut av Expressen. Heffaklumpen instiftades 1966. Namnet Heffaklumpen är hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh. Expressens kulturpriser delades ut på Nalen i Stockholm under en stor kulturfest med cirka 400 gäster.

Motivering: 

Den fetaste fiktionen har en särskild melodi. Längs blå linjen löper hennes blodröda tråd, och avtäcker trefaldigt en tonårsvärld full av såväl grymhet som humor och kärlek.

Bland tidigare pristagare finns: Maria Gripe (1966), Barbro Lindgren (1971), Lennart Hellsing (1980), Jenny Jägerfeldt (2019), Emma Adbåge och Lisen Adbåge (2021).

Om Melody

Melody Farshin är författare, manusförfattare, stå-upp-komiker, debattör och Husbyprofil som ofta behandlar frågor om representation och miljonprogramsområden. Vi har kunnat se och höra henne på standupscener över hela Sverige under hennes landstäckande turnéer med Riksteatern och i flera radioprogram. Farshin har också jobbat som ungdomsansvarig på Folkets hus i Rinkeby, är en flitig debattör och krönikör och har varit projektledare för uppsatstävlingen Stereotyper. Två år i rad har hon också varit konferencier för den omåttligt populära Poetry Slam-tävlingen Ortens bästa poet. Hon har tidigare tilldelats Nils Holgersson-plaketten.

Förortsskildring med klockrent gehör

Hysteriskt rolig, språkligt glädjepiller, djupt sorglig, en exakt känsla för uttryck och stämning – det är några av lovorden som haglade över Melody Farshins debutroman Mizeria. Den nominerades också till debutantpriset Slangbellan och sattes upp som pjäs på Stadsteatern. Med boken skrev Melody Farshin in något nytt i ungdomslitteraturen – en förortsskildring med klockrent gehör och starkt inifrånperspektiv. Många läsare vittnade om att det var första gången de kände igen sig i en bok. Även uppföljarna Lowkey och 100k älskas av både läsare och kritiker. Böckerna tvillingarna Aicha och Ali finns även i en lyxig samlingsvolym – Mizeria deluxe.