Bonnier Carlsen, 2023-09-14

Foto: Caroline Andersson Renaud

Melody Farshin belönas med Nils Holgersson-plaketten 2023

Melody Farshin tilldelas Nils Holgersson-plaketten 2023 för boken 100k. Sedan 1950 har Biblioteksföreningen årligen delat ut utmärkelsen till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Mottagaren får en prissumma på 25 000 kronor och en skulptur i glas designad av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Motiveringen lyder:

"100k av Melody Farshin är en berättelse som tar läsaren till förorten bortom medias förenklade rubriker och frossande i gängkriminalitet och skjutningar. Den belönas med Nils Holgersson-plaketten då den med en komprimerad, effektiv och humoristiskt pricksäker prosa berättar historien med de ungas egna röster. Författaren ger oss en gripande bild av utanförskap, att plötsligt bli viktig och få känna sig sedd och av vänskapsband som knyts och som brister. Läsaren blir obönhörligt berörd av detta destillat av känslor, händelser och beslut som tas och hur det påverkar alla i ens närhet. Det går inte värja sig mot berättelsen, miljöerna och de levande karaktärerna."

Melody Farshin om hur det känns att få utmärkelsen:

– Overkligt! När jag ser listan av tidigare vinnare tänker jag att det måste ha skett ett misstag, hur ska mitt namn smälta in där bland så stora författare? Extra värmande är att priset kommer från just bibliotekarier, för vem kan böcker mer än dem? Att 100k, som är tredje boken i serien, är den som tar hem priset gör mig dessutom extra glad. Den var definitivt svårast att skriva då den ger inblick och personlighet för den minst omtyckta karaktären i serien. Genom hela bokserien har jag förstått att en debutbok kommer med viss uppmärksamhet, precis som ett första barn. Andra boken, likt det andra barnet i en familj, har knappt ens några bilder från sin barndom i familjealbumet. Tredje barnet glömmer man i köpcentret. Jag är så glad att min trea råkade ha GPS på sig, och kom hem med ett så fint pris!

Läs en längre intervju

Om 100k

100k är uppföljaren till Mizeria och Lowkey och den avslutande delen i den hyllade trilogin. Historien fortsätter. Nu får vi förutom tvillingarna Aicha och Ali med familj och vänner även lära känna den unga Dollar. En retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k. Melody Farshin kliver rakt in i en av samtidens mest brännande frågor, men aldrig utan humor och igenkänning.

Om Melody Farshin

Melody Farshin är författare, manusförfattare, stå-upp-komiker, debattör och Husbyprofil som ofta behandlar frågor om representation och miljonprogramsområden. Vi har kunnat se och höra henne på standupscener över hela Sverige under hennes landstäckande turnéer med Riksteatern och i flera radioprogram. Farshin har också jobbat som ungdomsansvarig på Folkets hus i Rinkeby, är en flitig debattör och krönikör och har varit projektledare för uppsatstävlingen Stereotyper. Två år i rad har hon också varit konferencier för den omåttligt populära Poetry Slam-tävlingen Ortens bästa poet.