Bonnier Carlsen, 2022-06-03

Foto: Caroline Andersson Renaud

Melody Farshin tilldelas Stockholm stads kulturstipendium 2022

Stockholms kulturnämnd delar varje år ut tjugo kulturstipendier inom olika konstformer. Melody Farshin är en av årets stipendiater.

Motiveringen lyder:

Melody Farshins litterära språk är rappt och spännande. Skildringen av huvudkaraktärerna inifrån är träffsäker och läsaren kommer de ungas liv så nära i de skarpa detaljerna. Med humor och allvar beskriver hon utmaningar, drömmar och rädslor utan att moralisera eller lägga till rätta.

Aktuell med 100 k

Melody Farshin kliver rakt in i en av samtidens mest brännande frågor, men aldrig utan humor och igenkänning. Med sin debutroman Mizeria skrev hon in något nytt i ungdomslitteraturen. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och sattes upp som pjäs på Stockholms stadsteater – med nypremiär nu i maj 2022. Med uppföljaren Lowkey kallades Melody Farshin ”en svensk Elena Ferrante.” 100 k – tredje boken i serien utkom i maj.

Om Melody Farshin

Melody Farshin är författare, manusförfattare, stå-upp-komiker, debattör och Husbyprofil som ofta behandlar frågor om representation och miljonprogramsområden. 2021 satte hon upp den hyllade enmansshowen Tre streck, som sedan turnerade runt om i Sverige.

100 k

Historien fortsätter. Nu får vi förutom tvillingarna Aicha och Ali med familj och vänner även lära känna den unga Dollar. En retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k.

Lowkey

Tvillingarna Aicha och Ali – var och en med sin mizeria. I den alltför sällan representerade vardagen i miljonprogrammen möter vi deras familj och vänner. Vi kliver rakt in i förväntningar, dagligt grubbel och djupa tankar som dyker upp när ingen annan hör.

Mizeria

De är födda på samma dag och i samma familj, men trots detta ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Den orubbliga fasaden är ändå något gemensamt för tvillingarna. Aicha har alltid varit den stadiga pelaren men lider av depression efter en traumatisk upplevelse. Ali kämpar med att prestera på topp i skolan samtidigt som hon tar stort ansvar för sin familj.

Pressröster om Mizeria och Lowkey

”Berättelsen är ömsom hysteriskt rolig, ömsom gripande och sorglig” Dagens Nyheter om Mizeria

”Mizeria. Misär. Ja. Ändå skrattar jag ofta då jag läser Melody Frashins sorgliga och språkligt lysande ungdomsroman. Västerbottens-Kuriren om Mizeria

"Det är oerhört skickligt gjort, språket glöder av kärlek till sitt eget sound.” Expressen om Lowkey