Bonnier Carlsen, 2022-05-03

Foto: Caroline Andersson Renaud

Melody Farshin vill skildra hur orten ser ut idag

Melody Farshin väjer inte för de svåra frågorna. Med klockrent gehör och starkt inifrånperspektiv skildrar hon förorten och med sin debutroman Mizeria skrev hon in något nytt i ungdomslitteraturen. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och sattes upp som pjäs på Stockholms stadsteater – med nypremiär nu i maj 2022. Med uppföljaren Lowkey kallades Melody Farshin ”en svensk Elena Ferrante.”

Nu släpps hennes tredje bok 100K – den hett efterlängtade avslutande delen i trilogin. Melody Farshin kliver rakt in i en av samtidens mest brännande frågor, men aldrig utan humor och igenkänning.

Här berättar hon för oss om den nya boken och hennes skrivande.

Vad kan vi vänta oss i 100K, tredje och avslutande delen i trilogin?

Jag tror att 100K kommer skilja sig ganska mycket från de tidigare böckerna. Vi får svar och förståelse för flera av våra frågetecken som uppstått, men via ett helt nytt perspektiv. Vi kommer att få se Ali, Aicha och alla de karaktärer vi redan känner till, men en stor del av boken kommer speglas ur nya ögon med.

Foto: Caroline Andersson Reanud

Förutom författare är du även stand-up-komiker, vad tar du med dig från det yrket när du skriver böcker?

Stand-up är ju väldigt mycket text och formulering av språk, även om vi inte tänker på det. Det är en form av storytelling och det är vad jag älskar, i alla dess former. Även om jag behöver ha en betydligt tydligare röd tråd i en bok, och kan gå mycket djupare än när jag lindar in allt i skämt, så ser jag stora likheter. Att jag är scenvan gör det också naturligt för mig att få åka ut till skolorna och möta läsaren, något som jag förstått inte är en självklarhet för den författaren som kanske vill arbeta mer för sig själv.

Vad önskar du att läsaren ska ta med sig efter att ha läst boken, eller alla tre böcker?

Jag hoppas på tre faktorer. Att väcka läslust och aktivera läsförmåga hos den som har svårt för att läsa, eftersom det är en färskvara som ändå är så sund för våra huvuden att arbeta med. Att skapa rättvis representation för alla oss miljonprogramsbarn som inte kunnat relatera till litteratur. Och att föreviga hur orten ser ut idag. Förhoppningsvis kan vi blicka tillbaka på böckerna om tio år och känna en lättnad över att utmaningarna inte finns kvar, men att allt det fina gör det.

100k

Historien fortsätter. Nu får vi förutom tvillingarna Aicha och Ali med familj och vänner även lära känna den unga Dollar. En retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k.

Lowkey

Tvillingarna Aicha och Ali – var och en med sin mizeria. I den alltför sällan representerade vardagen i miljonprogrammen möter vi deras familj och vänner. Vi kliver rakt in i förväntningar, dagligt grubbel och djupa tankar som dyker upp när ingen annan hör.

Mizeria

De är födda på samma dag och i samma familj, men trots detta ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Den orubbliga fasaden är ändå något gemensamt för tvillingarna. Aicha har alltid varit den stadiga pelaren men lider av depression efter en traumatisk upplevelse. Ali kämpar med att prestera på topp i skolan samtidigt som hon tar stort ansvar för sin familj.

Pressröster om Mizeria och Lowkey

”Berättelsen är ömsom hysteriskt rolig, ömsom gripande och sorglig” Dagens Nyheter om Mizeria

”Mizeria. Misär. Ja. Ändå skrattar jag ofta då jag läser Melody Frashins sorgliga och språkligt lysande ungdomsroman. Västerbottens-Kuriren om Mizeria

"Det är oerhört skickligt gjort, språket glöder av kärlek till sitt eget sound.” Expressen om Lowkey

Foto: Caroline Andersson Renaud

Om Melody Farshin

Melody Farshin är författare, manusförfattare, stå-upp-komiker, debattör och Husbyprofil som ofta behandlar frågor om representation och miljonprogramsområden. 2021 satte hon upp den hyllade enmansshowen Tre streck, som sedan turnerade runt om i Sverige.