Bonnier Carlsen, 2023-05-23

Melody Farshins hyllade förortstrilogi i ny samlingsutgåva

Melody Farshin tilldelades nyligen Marta Sandwall-Bergströms författarstipendium för sin trilogi Mizeria, Lowkey och 100k. Nu utkommer titlarna i en lyxig samlingsvolym – Mizeria deluxe.

Förortsskildring med klockrent gehör

Hysteriskt rolig, språkligt glädjepiller, djupt sorglig, en exakt känsla för uttryck och stämning – det är några av lovorden som haglade över Melody Farshins debutroman Mizeria. Den nominerades också till debutantpriset Slangbellan och sattes upp som pjäs på Stadsteatern. Med boken skrev Melody Farshin in något nytt i ungdomslitteraturen – en förortsskildring med klockrent gehör och starkt inifrånperspektiv. Många läsare vittnade om att det var första gången de kände igen sig i en bok. Även uppföljarna Lowkey och 100k blev älskade av både läsare och kritiker.

Om Mizeria deluxe

De är födda på samma dag, i samma familj, ändå ser tvillingarna Aichas och Alis liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar. Trots de tragedier som drabbar deras förort, är det ändå vardagen som väger tyngst — gruppchattar, syskonbråk, fakekonton, falska märkeskläder, tvättider och pipastuggande på parkbänken.

Melody Farshin väjer inte för svåra frågor när hon med exakt gehör och mycket humor skildrar en grupp unga som alltför sällan får känna igen sig i den svenska litteraturen.

"Oavsett om det är populärkultur eller nyhetsrubriker så är orden om orten sällan berättade av oss själva. I mina berättelser hoppas jag på att kunna föreviga allt det underbara, kollektiva, gemensamma vi har i orten, utan att romantisera hur verkligheten ser ut.

Dessa tre böcker går till vartenda miljonprogramsbarn som vuxit upp med det självhat som den obefintliga representationen skapar. Det är vårt språk, vårt hem och våra familjeband som går bortom blod, förevigat i bokform."

Er syster, Melody

Sagt om böckerna

”Berättelsen är ömsom hysteriskt rolig, ömsom gripande och sorglig.” Dagens Nyheter om Mizeria

”Mizeria. Misär. Ja. Ändå skrattar jag ofta då jag läser Melody Farshins sorgliga och språkligt lysande ungdomsroman. En tonårig kompis till författaren sade ’äntligen en bok som jag har läst ut, äntligen en bok som inte får mig att känna mig dum. Mizeria är skriven för oss.’” Västerbottenskuriren om Mizeria

”Det Melody Farshin har gjort med sina två böcker Mizeria och den nya Lowkey är något liknande som Elena Ferrante gjort med sin Neapelkvartett. Hon skriver fram kvarteret hon kommer från. (…) Med den skillnaden att det här är här och nu och inte ett avlägset decennium som någon minns. Det är oerhört skickligt gjort, språket glöder av kärlek till sitt eget sound. Det var länge sedan jag hade så roligt i ett språks sällskap.” Expressen om Lowkey

”Den är skriven om orten, för orten. Och jag tänker att om inte de här böckerna kan få ungdomar att börja läsa, då kan inget göra det.” Aftonbladet om 100k

”Trots att Melody Farshin skriver fiktion är hon inne i hjärnan på förortens trasigaste killar på ett sätt som Diamant Salihu bara kan drömma om. Mizeria-trilogin är både underhållande och angelägen utan att exploatera eller profitera på verkliga människor och deras lidande.” Nyhetsbyrån Järva om 100k

Om Melody

Melody Farshin är författare, manusförfattare, stå-upp-komiker, debattör och Husbyprofil som ofta behandlar frågor om representation och miljonprogramsområden. 2021 satte hon upp den hyllade enmansshowen Tre streck, som sedan turnerade runt om i Sverige. Hon tilldelades  Stockholm stads kulturstipendium 2022.