Bonnier Carlsen, 2021-02-04

Nattexpressen tilldelas Runeberg Junior-priset 2021

Karin Erlandsson och Peter Bergting belönas med Runeberg Junior-priset 2021 för Nattexpressen. Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.

När barn själv får välja årets bästa barnbok faller valet på en berättelse om längtan och ensamhet. Nattexpressen är en adventsbok som utspelar sig i december men fungerar lika bra året runt tack vare sitt universella tema.

Karin Erlandsson:

– Jag ville förmedla hopp och gemenskap med boken. Jag har hoppats på högläsning och stunder tillsammans för barn och vuxna.

Peter Bergting:

– Till skillnad från en jurygrupp som består av vuxna så är det ju läsarna som röstar. Det gör det såklart extra roligt. Att de vi gjort faktiskt uppskattas är det som inspirerar oss att jobba.

Förvalsjuryns motivering för Nattexpressen:

Nattexpressen är en berikande läsupplevelse. Det är en fascinerande, spännande och mångfasetterad bok som tar läsare till helt nya dimensioner. Boken ger även läsaren en möjlighet att skapa sig inre bilder. Berättelsens huvudperson Danja letar efter sin mormor som har försvunnit strax innan jul. Läsaren får tillsammans med Danja stiga ombord på Nattexpressen och åka på ett spännande äventyr. Karin Erlandsson skriver om ensamhet, längtan och om att förlora någon och fungerar bra som grund för diskussioner med barn. Peter Bergtings illustrationer i seriestil passar bra till helheten. Nattexpressen kan också användas som en adventskalender, en adventsbok, eftersom den har 24 medryckande kapitel. Nattexpressen är inte bunden till en speciell tid eller plats, men läsaren måste ta tid på sig, eftersom man inte vill släppa taget om boken.

Röster i barnjurygrupperna:

”Den var mycket spännande när man inte visste hur det skulle gå till slut”

”Mest spännande när Nattexpressen kom fram första gången och marschallen var tänd”

”Bästa stationen var Godisstationen! Där skulle jag kunna bo!”

Foto: Juha Törmälä

Några frågor till författare och illustratör

Schildts & Söderströms

Hur påverkar det att det är barn som valt vinnaren?

– Till skillnad från en jurygrupp som består av vuxna så är det ju läsarna som röstar. Det gör det såklart extra roligt. Att de vi gjort faktiskt uppskattas är det som inspirerar oss att jobba, säger Peter Bergting, en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasyillustratörer.

– Ett särskilt imponerat tack går till alla pedagoger som hittat kreativa lösningar för hur litteraturen presenteras för barnen, säger Erlandsson som också vann Runeberg Junior 2018 med fantasyboken Pärlfiskaren.

Isolerat arbete

Foto: Caroline Andersson Renaud

Arbete och möten på distans är för många det nya normala. Viruset och restriktionerna påverkade också författarens och illustratörens arbete. Erlandsson bor på Åland och Bergting i Sverige. Trots att de gjort en bok tillsammans har de aldrig träffats.

– Det är lite konstigt. Jag skrev texten, Peter ritade, så ändrade jag texten och Peter ritade igen. Han fick slita en hel del med alla ändringar, är jag rädd. Tack och lov att han är så skicklig!

Klackarna i taket

Karin Erlandsson och Peter Bergting delar på prissumman som är 10 000 euro. Erlandsson kommer att sätta prispengarna på inredningen i sitt arbetsrum i fyren som hennes familj bygger på Åland.

– Där ska jag sitta och fira varje dag i sommar.

Bergting ser det till och med som en plikt att fira när det finns orsak i de här osäkra tiderna.

– Jag har ju nominerats till två Augustpris och förlorat båda gångerna, så jag ska ta igen det nu!, säger Bergting och ber om receptet på Runebergstårtan.