Bonnier Carlsen, 2022-06-09

Foto: Caroline Andersson Renaud

Peter Bergting ny ledamot i Svenska Barnboksakademin

Illustratören och författaren Peter Bergting har valts in på stol 16 i Svenska Barnboksakademin. Peter Bergting är en av Sveriges främsta illustratörer och har gjort omslag och illustrationer till böcker som Harry Potter, Ronja Rövardotter och Nattexpressen. För Nattexpressen tilldelades han tillsammans med Karin Erlandsson Runeberg Junior-priset 2021 samt nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Barnboksakademin instiftades 1989

Svenska Barnboksakademins syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Barnboksakademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt "Eldsjälspris".

Foto: Caroline Andersson Renaud

Om Peter Bergting

Peter Bergting, född 1970, är uppvuxen i Åmål. Han började sin karriär som illustratör till rollspel och har sedan dess tecknat allt från bokomslag till seriealbum och barnböcker. 2018 belönades han och Jessica Bab Bondes med Augustpriset för seriealbum Vi kommer snart igen.

Han har gett ut bilderboksserien Jordens Hjältar. Ett bilderboksuniversum för stora som små där inslag från klassiska serietidningar och teveserier blandas med intrikata akvareller. Han är även illustratör till bokserier som Curly Bracket, De dödas rike, och Almandrarnas återkomst.

Bokförlaget Semic har han även gett ut flertalet böcker och bokserier som Legenden om Morwhayle, Trolldomsakademin, och Skräck. Stora boken om mörkrets monster.

Jorden hjältar. Djungelmonstret

Ett fruktansvärt odjur stör friden i djungeln. Hur ska Jordens hjältar få stopp på monstret som skadar både djur och miljö? Här krävs både list, superkrafter och en smula tur! Jordens hjältar är superhjältarna som räddar världen och dess invånare om och om igen

Jordens hjältar. Robotvalparna

Supergulliga, men mystiska, hundvalpar glufsar i sig allt godis i hela staden och snart finns inte en smula kvar.

Jordens hjältar. Megaztrålen

Hjälp! Ett vattenmonster löper amok på stadens stora sandslottstävling och krossar allt i sin väg. Dessutom förminskar det människor med en krympstråle.