Bonnier Carlsen, 2021-03-31

Premiär för animationsserien Dino Deluxe på C More

Den 1 maj hade den animerade serien Dino Deluxe premiär på C More. Dino Deluxe är en fängslande och underhållande faktaserie riktad till 3- till 7-åringar i 10 avsnitt à 7 minuter. Serien baserar sig på Sarah Sheppards populära dinosaurieböcker Dino Deluxe, Massor av dinosaurier och Varning för Köttgänget.

Under avsnitten följer vi fyra förhistoriska råttor som letar efter en dinosauriefri plats att bo på och under resan dit tar råttorna tittarna med sig till olika spännande platser där nya dinosauriegäng presenteras. Varje avsnitt innehåller intressanta fakta om olika dinosauriegrupper, såsom Tuppkamsgänget, Långhalsgänget, Köttgänget, m.fl. Serien lyfter även vad som hände när dinosaurierna försvann, hur stora de egentligen var, hur de såg ut och vilka släktingar de har idag.

Sarah Sheppard:

– Overkligt roligt att mina dinosaurierna nu rör på sig och får premiär på CMore! Barn som gillar mina böcker kommer känna igen sig i tv-serien – det är fakta, men det är också mycket skoj! Det har varit ett fantastiskt kul samarbete med Ina Sohlberg, producent på SF Studios och regissör Pella Olsson, som verkligen har lyft min dinosaurievärld på bästa sätt. Jag är också otroligt glad att mina favoriter Klara Zimmergren gör huvudrollen som en sur urtidsråtta och att Jocke Åhlund har skrivit den briljanta vinjettlåten!

Augustnominerade Sarah Sheppard, vars böcker serien är baserad på, är aktuell med flera projekt. I september kommer en ny bok Dinosaurier överallt, där vi förutom dinosaurier även får träffa TV-seriens huvudkaraktärer – de förhistoriska råttorna. Sheppards dinosaurier uppmärksammades även under under hösten 2020 med lekutställningen Dino Deluxe på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen kommer att fortsätta turnera runtom i Sverige under kommande år. Hösten 2020 utkom även hennes bok Mystiska platser & olösta mysterier.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Om Sarah Sheppard

Sarah Sheppard är författare och illustratör. Efter en universitetskurs i paleontologi blev hon dinosauriefantast och skrev faktaboken Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008. Hennes kartbok Viktiga kartor –  för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet för vår fantastiska planet hos tiotusentals barn och tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok. Sarah fortsätter resan med nya bokserien Jorden runt.

Om böckerna

Fakta och fantasi bygger tillsammans upp vår bild av dinosaurierna, och än idag gör man nya fynd som förändrar det man tidigare trott sig veta om dessa urtidsdjur. Och det är särskilt detta med fantasi och fakta som gör Sarah Sheppards böcker så bra. Alla fantastiska fakta finns här, men hon tar också ut svängarna när det gäller till exempel färger (nej, dinosaurier måste inte vara gråbruna, de kan ha varit knallgröna).

Dino Deluxe

Massor av Dinosaurier

Varning för Köttgänget

Dinosaurier överallt (utkommer i septemer)