Bonnier Carlsen, 2019-02-18

Foto: Stefan Tell

Start för Bokgåvor till förskolan – här är Bonnier Carlsen-titlarna

Nu kan landets alla förskolor kostnadsfritt beställa böcker inom ramen för satsningen Bokgåvor till förskolan! Satsningen administreras av Kulturrådet på uppdrag av regeringen.

Idén till det som skulle bli satsningen Bokgåvor till förskolan kommer från Martin Widmark, författare till bland annat böckerna om LasseMajas detektivbyrå, som har ett starkt engagemang för barn och läsning. 

– Det började med att prinsessan Estelle fick en hylla med böcker i doppresent år 2012. Alla barn borde ju få tillgång till ett eget litet bibliotek, tänkte jag. Och var når man så gott som alla barn? Jo, i förskolan. Det har varit en spännande resa tillsammans med en mängd aktörer som gjort denna idé till verklighet. Att min idé om gratis tillgång till böcker för alla Sveriges förskolebarn, på bara några år, har resulterat i den här konkreta satsningen är fantastiskt, säger Martin Widmark.

Bland boktitlarna som ingår i satsningen, utvalda av Kulturrådets urvalsgrupp utifrån kvalitet och med hänsyn till barns olika förutsättningar, återfinns ett antal titlar från Bonnier Carlsen. Dessa är:

Dom som bestämmer av Lisen Adbåge 

Ensamma i stan av Helena Bross och Christel Rönns

Förvandlingen av Anna Höglund

Till morfar, om du blir hungrig av Nicolas Jändel, Helena Willis

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Boken om att gå på förskolan av Josefin Sundström och Mervi Lindman

Lassemaja: Silvermysteriet av Martin Widmark och Helena Willlis

Fiffiga kroppen och finurliga knoppen av Josefin Sundström och Emma Göthner (somaliska)

Om Bokgåvor till förskolan

2018 fick Kulturrådet regeringens uppdrag att stärka det läsfrämjande arbetet i förskolan. 50 miljoner kronor satsas för att alla förskolor i landet ska få beställa böcker gratis. Med böckerna följer också en handledning om högläsning.

Bokurvalet utgår från Kulturrådets Barn- och ungdomsbokskatalog från de senaste två åren, med komplettering av vissa titlar på andra språk än svenska. Böckerna har valts utifrån kvalitet och med hänsyn till barns olika förutsättningar. Det är böcker inom olika genrer och språk, inklusive de nationella minoritetsspråken. LäroMedia Bokhandel har fått uppdraget att distribuera de beställningar som landets förskolor gör.

Läs gärna mer om satsningen på Kulturrådets hemsida.