Bonnier Carlsen, 2023-02-17

Foto: Getty images

13 boktips för sportlovsläsaren

Äntligen – en hel vecka fylld med tid för aktiviter. Mer lästid med andra ord! Kanske en tur till Valleby, äventyr i landsbygdsmiljö eller en kamp om överlevnad kan locka? Här hittar du boktipsen för en perfekt sportlovsvecka.

Berättelser från Valleby. Den försvunna katten av Martin Widmark & Helena Willis

Det händer alltid något kul i Valleby! Bröderna Bacon vill bli detektiver, så när brevbäraren Franco Bollo ska dela ut ett mystiskt brev är de redo att hjälpa till. Häng med du också! Vem av alla de knasiga Vallebyborna ska få det underliga brevet – och vad innehåller det? Ny rolig berättelse i LasseMajas värld!

Ålder: 6-9 år

Köp Berättelser från Valley. Den försvunna kattten

Fardus och Malte. Småkrypskrisen av Camilla Ceder & Hanna Granlund

Fardus och Malte har fått en skoluppgift: de ska ta reda på hur det är på ett riktigt jobb. På en tidning som heter Våra Små Djur. Så bra för Fardus älskar att skriva och Malte älskar djur! Det visar sig att tidningen inte handlar om hundar eller katter, utan bara om småkryp. Dessutom är den jättetråkig! Redaktören behöver verkligen all hjälp som går att få. Andra boken i serien om Fardus och Malte.

Ålder: 6-9 år

Köp Fardus och Malte. Småkrypskrisen

Den stora käpphästtävlingen av Jenny Bicho

Vilde kan knappt tro att det är sant. I KöpCentret hålls en kvaltävling till den stora finalen på Ryttargalan. Äntligen ska hon och Winner få tävla ihop – på riktigt! Vilde blundar och ser framför sig hur hon flyger över hindren. Vilken dröm det skulle vara att gå vidare och få tävla på den stora arenan.

Ålder: 6-9 år

Köp Den stora käpphästtävlingen

Sillen sover över av Anna Ehring och Moa Graaf

Hugo "Sillen" Ström – en bokkompis med hög fniss- och charmfaktor! Sillen ska sova över hos Hedda som har flyttat in i huset tvärs över kohagen! Sillen skyndar sig att packa allt som behövs när man ska sova hos en kompis – och det ska visa sig vara en hel del … Men när Hedda har somnat ligger Sillen vaken, och han är inte alls så säker på att det är kul att sova över …

Ålder: 6-9 år

Köp Sillen sover över

Det allra viktigaste av Hanna Arnesen

Vad skulle hända om barn hade lika mycket makt som vuxna? Leyla tror att det skulle det bli fred på jorden och miljön skulle räddas. Problemet är att vuxna inte lyssnar på barn. Gripande om att stå på randen till tonårsvärlden. Men också om drömmen att få sin röst hörd.

Ålder: 9-12 år

Köp Det allra viktigaste

Stjärntecknarna av Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Det är krig i Europa och ingenting är som det ska. Medan Doras och Franz föräldrar arbetar i fabriken håller barnen till på den kalla vinden. Leken tar dem ut på stadens ödelagda gator. Snart vet de vad de måste göra! Tillsammans ska de bringa hopp där så lite hopp finns. En ömsint skildring av två barn som försöker överleva i en värld drabbad av krig tar sin utgångspunkt i Förintelsen.

Köp Stjärntecknarna

The Dragon Prince: Himmel av Aaron Ehasz och Melanie McGanney Ehasz

Drakprinsen Zym har kläckts och nu gäller det för prinsarna Callum och Ezran och alven Rayla att föra honom i säkerhet hos drakdrottningen i det magiska landet Xadia. Det här är andra boken i serien och den följer andra säsongen av den hyllade Netflix-serien The Dragon Prince.

Ålder: 9-12 år

Köp The Dragon Prince: Himmel

Dusty: Farligt uppdrag av Johan Anderblad

På väg hem blir Dusty och Amir nästan prejade av vägen av en lastbild. Det visar sig att förarna anlitats av Dustys pappa att gräva en vändplan. Men det är någonting mystiskt med personerna som gräver i skogen. De gräver misstänkt djupt och verkar väldigt måna om att ingen ska komma för nära ... Den andra delen i en serie äventyr i landsbygdsmiljö med spänningsinslag och motortema.

Ålder: 9-12 år

Köp Dusty: Farligt uppdrag

Pärlbäraren av Maria Hellbom

Uppföljaren till prisade Älgkungen. En berättelse som tar vid ungefär ett år efter att Klara och Aron lärde känna varandra, den där sommaren då skogen brann. Nu bor de båda i byn, och nu behöver de varandra mer än någonsin. För när onda krafter verkar, rubbas balansen mellan de magiska världarna. Den länk som Klara har till skogens väsen och till Älgkungen bryts.

Ålder: 9-12 år

Köp Pärlbäraren

Förrädarna och Dödsdömda av Camilla Lagerqvist

Den älskade serien Svarta rosorna handlar om tre modiga ungdomar som bestämmer sig för att stå upp mot nazisterna.

Ålder: 9-12 år

Efter att de räddat en judisk familj undan nazisterna i Norge har de tre vännerna haft det ganska lugnt. Men när Bens pappa plötsligt försvinner blir Svarta rosorna indragna i ett nytt äventyr.

Köp Förrädarna

En liten fiskeby i Norge hotas att ödeläggas eftersom nazisterna tror att det bor förrädare där, inser de att människorna i byn måste varnas – och det är bråttom. Uppdraget för dem in i fiendeland,

Köp Dödsdömda

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

Ida är nybliven jägare. Hon drömmer om att gå i sin morsas fotspår: bli jaktlagets ledare och få älgblod på kängorna. Jakten är det enda som finns kvar i byn. Den här hösten ställs allt på sin spets. En andlöst välskriven inlandsroman. En tät skildring av en uppväxt i ett Sverige som monterats ned, och där raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i egna händer.

Ålder: Unga vuxna

Köp De tar allt ifrån mig

Fallet från Eden E. P. Uggla

Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för ”En fallen ängel”, och det är inte en komplimang. Om tillvaron i Eden handlade om intelligens, är allt i Getsemane fokuserat på träning och fysisk aktivitet. Andra delen i E. P. Ugglas gastkramande dystopi om världen efter en dödlig pandemi.

Ålder: Unga vuxna

Köp Fallet från Eden