Bonnier Carlsen, 2024-03-11

Illustration: Margareta Nordqvist

Böckerna om den älskade shettisen Sigge fyller 20 år

Hästböcker när de är som bäst! Så har böckerna om Sigge beskrivits. Under 2024 firar Bonnier Carlsen att det är 20 år sedan Lin Hallberg och Margareta Nordqvist utkom med den första boken i den älskade serien om shetlandsponnyn Sigge och de andra på Brobygårdens ridskola.

Ulrika Caperius, litterär chef och förläggare:

– Böckerna om Elina och den vita shettisen Sigge, och alla de andra barnen och hästarna i Brobystallet, är omåttligt populära. Lin kan verkligen konsten att skildra såväl livet i stallet som livet i stort, och även läsare som själva inte rider fångas av berättelserna om kompisar, känslor och hästar. Vi är så glada över att få fira 20-årsjubileum med denna fantastiska serie.

Lin Hallberg:

Med Sigge böckerna tog jag helt enkelt vardagen från min egen ridverksamhet och lät den kliva in i bokvärlden. Men själva Sigge kom in i mitt liv tidigare än så. Vi bodde i England och hade Sigges storebror Sam. Då vi skulle flytta tillbaka till Sverige fick vi höra om Sigge som inte riktigt trivdes med familjen som hade honom. Vi tog med oss honom också och resten är historia.

Tongivande i böckerna är Margareta Nordqvists kärleksfullt tecknade illustrationer av Sigge och de andra hästarna i stallet.

Margareta Nordqvist:

– Redan som riktigt liten satt jag ofta och ritade, mestadels hästar faktiskt, och så har det bara fortsatt.

Lin Hallberg är en av våra mest populära och kritikerrosade barnboksförfattare. Ingen kan som hon skriva om vänskap, djur och livet med hästar. Hennes böcker om den charmiga lilla shetlandsponnyn Sigge älskas av både barn och vuxna.

Margareta Nordqvist har ett stort intresse för djur och natur. Det märks inte minst i hennes finstämda och ömsinta djurporträtt. Hon har illustrerat flera bästsäljande djurböcker däribland böckerna om Sigge.

Böckerna om Sigge finns både som kapitelböcker, lättläst, faktaböcker, aktivitetsböcker och kompisbok.

Se filmen om Sigge