Bonnier Carlsen, 2021-03-25

Foto: Juha Törmälä, Caroline Andersson Renaud

De nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021

Elin Persson (Sverige) nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 för den hyllade debuten De afghanska sönerna. Även Karin Erlandsson som representerar Åland med Nattexpressen är bland de nominerade författarna. Prismottagaren avslöjas under Nordiska rådets prisceremoni i Köpenhamn i november. Läs mer om alla nomineringar här.

Ur motiveringen:

Elin Persson ger inga förklaringar, lösningar eller slutsatser. Hon får läsaren att förstå vilka dramer som rör sig under ytan genom att sinnligt och detaljskarpt, med ett både sakligt och poetiskt språk, beskriva det Rebecka iakttar. Berättelsen är drabbande, med många laddade scener, men också fylld av humor, som när hon skildrar kulturskillnader, språkliga missförstånd och pojkarnas bristande kunskap om det vi tycker är självklart. Hon väjer inte för fördomar och förutfattade meningar från såväl dem som personalen. Bilden av både pojkarna och tillvaron på hemmet blir rik, fördjupad och mångsidig, får dem att träda fram som levande personligheter.

Elin Persson:

– Det känns väldigt fint och ärofyllt att bli nominerad. Dels är det en bekräftelse för mig som författare, men det känns också stort utifrån det ämne som jag har skrivit om och som nu får chansen att synliggöras ytterligare.

Frågestund med Elin Persson

Berätta kort om din bakgrund, vem är Elin?

Jag kommer från ett väldigt litet samhälle i Hälsingland som heter Lingbo. Jag är utbildad till socialantropolog, och arbetar med socialt arbete. Också skriver jag, det har jag gjort alltid. Jag gick skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola, och skrev där min debutroman De afghanska sönerna. Idag bor jag i Umeå och varvar skrivandet med socialt arbete och naturen.

Vad handlar De afghanska sönerna om?

Rent konkret skildrar romanen ett hvb-hem för ensamkommande ungdomar där en ung tjej vid namn Rebecka arbetar. Hon har hand om en avdelning för tre killar från Afghanistan och genom hennes blick får vi lära känna Ahmed, Zaher och Hamid. För mig handlar “De afghanska sönerna” om väntan och vad det kan göra med människor. Om att befinna sig i ett limbo mellan det som har varit, och det som ska bli. Zaher, Hamid och Ahmed är tre väldigt olika personer, som bär på olika erfarenheter och minnen. De förenas i väntandet och hanterar det på olika sätt.

Vem är din tänkta läsare? Vad önskar du att läsare ska ta med sig av din berättelse?

Jag har arbetat med ensamkommande ungdomar, och under skrivprocessen var dessa ungdomar mina tänkta läsare. Det var dem jag riktade språket och berättelsen till. Sedan boken släpptes önskar jag att den når de personer som behöver den, både de med egna erfarenheter av flykt och de som undrar om hur det är på ett hvb-hem. Min önskan är inte att ge några svar, snarare att skapa perspektiv och öppna dörrar till nya tankar.

Snart släpps även din nya bok, berätta kort om den

Det är någonting som drar i mig handlar om Andréa som är tolv år och bor i en liten byhåla. Hennes närmaste vän är skötsam och gör det man ska, medan Andréa längtar efter något annat. På kvällen drar hon in till torget, hoppar in i en epa, hänger med äldre och dricker öl ur långburkar. I skrivandet utgick jag mycket från en känsla som jag tror att många som kommer från ett mindre samhälle kan relatera till, att någonting inuti en drar, att ströva runt på vägarna och bara vänta på att något ska hända, vad som helst egentligen.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Sagt om De afghanska sönerna

"Den visar allt jag inte visste om en historia jag trodde jag redan kunde. Inte bara en lyckad debut alltså, utan en riktigt lyckad roman. En sån som det inte går att värja sig mot." Expressen

"Framför allt lyckas Persson skriva fram en ovanligt stor komplexitet, som ger djup åt den tunna boken. Här finns ofta inga rätta svar – åtminstone inga som är enkla, eller möjliga att förverkliga. Persson skildrar en uppsättning av personer som allihop har brister och fördomar, bättre och sämre sidor." /.../ "Allihop blir de mångbottnat mänskliga, på ett sätt som inte bara gör boken bättre utan också känns befriande – och som verkligen behövs i ett kallt samhällsklimat." Svenska Dagbladet

Nattexpressen av Karin Erlandsson

Ur motiveringen:

Bland uppfinningar, kugghjul, järnvägsspår och udda föremål får vi i denna steampunkinspirerade roman följa Danjas sökande efter sin älskade mormor. Boken utspelar sig i en magisk drömvärld bortom tid och rum och är en oerhört mångfacetterad berättelse. Den handlar om hur det är att sakna någon men även om åldrande och psykisk ohälsa. Barnen försöker förstå sig på vuxenvärlden och människors ibland komplicerade vägval. Liksom i Erlandssons tidigare barnböcker är föräldrarna ofta distanserade från barnen och upptagna av sina egna agendor. Barnen är självständiga och klarsynta och ser till att ställa allt till rätta. Med hjälp av sagans magi är också allt möjligt!

Karin Erlandsson:

– Jag är glad och tacksam över att Åland vill lyfta fram Nattexpressen i det här sammanhanget. Förutom att det förstås är hedrande, hoppas jag att boken på det här sättet också hittar fler läsare.

Om Nattexpressen:

Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro.
Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord ... De fantasieggande bilderna med steampunk-inslag står den prisbelönta illustratören Peter Bergting för.

Nattexpressen tilldelades nyligen Runeborg Junior-priset 2021. Boken ges ut i samarbete med Schildts & Söderströms. Läs mer här.