Bonnier Carlsen, 2021-11-26

Upp i sadeln! 12 tips på hästböcker för barn

Låt stallmiljön följa med hem med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi har listat 12 stycken att läsa högt, tyst, tillsammans eller att träna på att läsa själv.

T2:B1 Skuggor över Jorvik av Helena Dahlgren

Tillsammans med sina hästar försvarar Ödesryttarna ön Jorvik mot ondska. Så säger i alla fall legenderna. Men vad händer när livet bortom Jorvik kallar? Under sommaren har vännerna gått skilda vägar och när de ses igen är inget som förut. Alla utom Alex verkar tvivla på deras uppdrag som Ödesryttare. Lisa drömmer om ett enklare liv i Texas och Linda kan inte sluta tänka på universitetet i Oxford. Och Anne bär på en hemlighet som hon inte vågar berätta för någon – inte ens för sina ödesryttarsystrar ...

Stallberättelser från Jorvik av Helena Dahlgren

Den magiska ön Jorvik är känd för sina stall och hästar. Problemet är bara att det finns så många … Och någonstans på ön så finns det någon som behöver Ödesryttarnas hjälp. Och det är brådskande. Ödesryttarna Linda, Alex, Anne och Lisa rider mellan öns olika stall för att försöka hitta svar på vad som hänt, innan det är försent.

Det blir början på ett nytt, spännande äventyr för de fyra tjejerna och deras hästar. Ju fler stall de besöker, desto fler blir frågorna.

Mörkrets sång av Katie Cook & Elli Puukangas

När Ödesryttarna ger sig ut för att träffa sina druidvänner inser de att allt inte är som det ska på Jorvik. När Linda får en skräckinjagande vision av kala skogar och stor förödelse förstår tjejerna att det är upp till dem att rädda Jorviks magiska natur från total ödeläggelse. Men vad är det med det mystiska trädet djupt inne i skogen, som verkar smitta allt med något som dödar och förstör? Kan det möjligen vara det som orsakat allt ont?

Dansa med Sigge av Lin Hallberg

Det är vår och i Brobystallet tränas det dressyr för fullt inför den stora tävlingen i Danmark. Där ska Elina och Sigge visa världen vad de kan. Stämningen är på topp och när allting stämmer känns det nästan som om Sigge dansar fram! Men mitt i allt det sommarglada händer det sorgliga och hemska saker i stallet. Och när någon en natt klipper av hästen Mollys svans, växer ilskan och oron. Vem kan ha gjort något så elakt?

Indra Larssons vilda hästkärlek av Lin Hallberg

Dagdrömmande och totalt djurtokiga Indra har en fantastisk förmåga att förstå sig på djur, men kanske mest av allt hästar. Uppdraget med den livströtta ridskolehästen Dexter och vilda ponnyn Ruby är det mest underbara som har hänt, men också det svåraste. Villkoret för hästsommaren tornar upp sig som ett svart moln. Båda hästarna ska säljas. Indra vill vara osjälvisk, samtidigt som det känns som om hennes hjärta går sönder. Del fyra i serien om Indra Larsson.

Vilde och käpphästen Winner av Jenny Bicho

Vilde ska vara med i sin allra första käpphästtävling – med riktiga hinder och riktiga prisrosetter, om man klarar banan utan att riva. Vilde och hennes bästisar kan knappt tänka på något annat. Dagarna före syr de nya träns och fixar fina tävlingsfrisyrer på sina käpphästar. Med bultande hjärta sätter hon av mot det första hindret. Nu gäller det!

Vilde och sommaren med Cleo av Jenny Bicho

Sommarlov – som Vilde har längtat! Hon och världens finaste käpphäst Winner ska äntligen få rida ut i skogen. I morfars trädgård hittar hon en busig hund och strax dyker det upp en tjej i hennes egen ålder. En dag får hennes nya kompis Cleo en idé om att de två ska arrangera en egen käpphästtävling. Det visar sig vara mycket svårare än de först trott! Det här är andra delen i serien om Vilde och käpphästen Winner.

Molly är min av Siri Spont

Att bo på landet och ha häst är lerigt, slitigt och alldeles ... underbart! Ebbas bästa vän, shetlandsponnyn Molly, bor i ett gammalt stall en bit hemifrån. Dit måste Ebba cykla varje dag i ur och skur för att mocka, rykta och ge foder. Utom just idag. "Molly är faktiskt min häst", påminner hennes storasyster om. Ebba kokar. Det är så orättvist! Dessutom ska tjejerna i klassen hänga efter skolan. Om Molly ändå inte är Ebbas kan hon väl lika gärna skolka från stallet och ha kul med kompisarna istället?

Märtas otursdag i stallet av Erika Eklund Wilson

Märta brukar älska torsdagar, för då är hon i stallet. Men just idag är det hennes otursdag! Bästisen Maja är sjuk, ridläraren Kattis är extra arg och favorithästen Julia har ont i benet. Som om det inte vore nog blir Märta tvungen att hjälpa till när ett av de små nybörjarbarnen ska rida. Fast hon själv bara är nybörjare!

Eller, är hon större och duktigare än hon själv tror?

Happy – en häst på miljonen av Lin Hallberg

En hästbok med alla de klassiska ingredienserna: utanförskap, sorg, obeskrivlig lycka och vänskapen till en häst!

En dag händer det, Maddes pappa säger att Madde ska få en alldeles egen häst att ta hand om, eftersom hon har varit så ensam när mamma har varit sjuk. Madde hittar Happy, den underbara brunfläckiga ponnyn, och det blir kärlek nästan vid första ögonkastet. Allting är så bra, ända tills den där dagen då årets första snö faller och Madde rider ut på Happy i skogen. Efter det är ingenting sig likt igen …

Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Sommaren efter studenten åker Ylvas kompisar till London och Lund, själv stannar hon kvar hemma och jobbar i stallet. Hon älskar hästar och att få vara nära, rida och sköta om dem är allt hon kan önska sig. Men det händer mycket i stallet. Ylva får ansvar för att träna ett föl och sköta stallet när ägaren åker iväg på en tävlingarna i Falsterbo. Dessutom rusar känslorna i hela kroppen när hon är nära Nicole.

Som stjärnor faller av Lin Hallberg

När Tess mormor dör lämnar familjen stan för ett liv på landet i det gamla huset vid Bäckafallet. Tess känner sig halv utan den bästa vännen Liv vid sin sida, och sorgen efter mormor är stor. Hon söker tröst i de stora skogarna där hon en dag möter Tom och hans häst. Tom vill lära Tess att rida och han får en stor plats i hennes liv. En bok om den första kärleken där klassisk hästbok möter magisk realism.